Hoppa till huvudinnehållet

Digitala planer smids på Kil Arena

Publicerad:
Föreningen Kil Arenas vänner har planer, både för evenemang i närtid och tekniksatsningar lite längre fram. Gustav Larson, verksamhetsledare, flankeras på coronaavstånd av Anna Skoglund, verksamhetsledare Riksteatern Värmland, och Christian Sjöholm, ordförande i föreningen.
Föreningen Kil Arenas vänner har planer, både för evenemang i närtid och tekniksatsningar lite längre fram. Gustav Larson, verksamhetsledare, flankeras på coronaavstånd av Anna Skoglund, verksamhetsledare Riksteatern Värmland, och Christian Sjöholm, ordförande i föreningen. Foto: Lena Richardson

Kil Arena har som så många andra kulturarrangörer fått ta emot tuffa pandemismällar. Nu satsar föreningen - trots allt - på både arrangemang i höst och digital teknik för framtiden.

– Vi kände att vi kan inte sitta still i båten. Vi kan inte bara sitta här och bara göra ingenting, utan vi måste satsa framåt, säger Gustav Larson, verksamhetsledare.

När pandemin slog till försvann både kulturevenemang och konferenser för annars så aktiva Kil Arenas vänner.

– Vi hade en jättefin säsong inbokad här för våren och vi hann göra ett par evenemang, men sen dog ju allt. Corona har ställt till det väldigt mycket för oss som för alla andra, säger Gustav Larson, verksamhetsledare.

Föreningen sökte och fick stöd från Kulturrådet för att täcka en del av förlusterna.

– Utan de pengarna hade vi legat väldigt risigt till.

Höstprogram klart

Samtidigt kvarstod ju grundproblemet - pandemin och reglerna kring offentliga sammankomster.

– Nu efter sommaren har vi avvaktat, men nu ser vi att det kommer nog att se ut så här. Vi kan inte bara sitta här och bara göra ingenting, utan vi måste satsa framåt.

Ett höstprogram är nu spikat - se faktaruta.

– Vi måste göra det vi är till för, slår Gustav Larson fast.

"Imponerad och glad"

Kil Arenas vänner är anslutna till Riksteatern Värmland, och Anna Skoglund som är verksamhetsledare där, ser positivt på att de och andra riksteaterföreningarna i länet satsar i höst.

– De är så modiga, duktiga, kompetenta och handlingskraftiga. Jag är så imponerad och glad över alla satsningar som görs hela tiden, trots allt.

Hon ser dock risken att arrangörer inte vågar:

– Det är en situation som är så märklig, därför att det är inte nedstängt och det är inte öppet. Det är mitt emellan. Det innebär att man inte vet och då är det väldigt svårt att handla.

Begränsningarna är väldigt tydliga i salongen.
Begränsningarna är väldigt tydliga i salongen. Foto: Lena Richardson

"Inte rimligt"

50-gränsen för offentliga arrangemang skaver. I Kil Arena finns plats för 265 personer och man skulle med bibehållna avståndsregler kunna ta in cirka 100.

– Och fortfarande var säkra. Det hade ju varit bättre, säger Gustav Larson.

Han är tydlig:

– Alla vi som är i branschen tycker nog ganska lika där, att det är inte rimligt som det ser ut, att scenkonsten ska ta hela smällen som det är idag. Självklart ska vi inte släppa på alla spjäll. Det handlar inte om av eller på, utan om att de som är arrangörer också kan ta ansvar, säger han.

– Helt plötsligt ska det vara farligt att konsumera kultur, men helt ofarligt att konsumera på Ullared. Det sätter sig lite mentalt, tror jag, befarar Christian Sjöholm, ordförande i föreningen.

Investerar i teknik

Hellre än begränsningarna pratar de om satsningen som de haft i tanke länge men nu inlett.

– Vi har investerat rätt mycket i teknik för att vara en liten förening, för att kunna göra digitala sändningar. Under våren har vi skapat system där vi kan sända möten, seminarier och föreläsningar och sådana saker. Det kan vi göra idag. Nästa steg är att även kunna sända kulturevenemang - teater, konserter, dans. Då krävs det mer, man behöver en viss nivå och viss mängd teknik för att klara av det, säger Gustav Larson.

Hittills har mellan 50 000 och 70 000 investerats.

Kil Arena ska vara ett kulturcentrum i bygden, tycker Gustav Larson, Christian Sjöholm och Anna Skoglund.
Kil Arena ska vara ett kulturcentrum i bygden, tycker Gustav Larson, Christian Sjöholm och Anna Skoglund. Foto: Lena Richardson

– Egentligen skulle vi behöva investera 100 000 till. Vi söker pengar från flera håll. Man ställer sig frågan "hur ska ni betala för det här då" och det är en bra fråga, men det betyder inte att vi inte ska göra det.

Modern scen

Satsningen kan också ge intäkter. En kulturaktör som inte har råd att köpa egen teknik kan komma till Kil:

– Vi vill kunna vara en resurs för värmländska kulturskapare, att man kommer hit och gör saker. När det är bökigt, måste vi hjälpas åt, säger Gustav Larson.

Anna Skoglund tror på stort intresse bland kulturföreningarna.

– Det finns en jättestor vilja hos scenkonstproducenter i Värmland, att göra trailers och grejer digitalt, men så finns glappet: Var ska man vara och var ska man få tekniken ifrån? Nu växer en av länets modernaste scener fram här!

Louise Hoffsten till KilVärmländsk teaterhöst med drama, humor och akrobatik

Artikeltaggar

DigitaliseringGöran SamuelssonKilKil ArenaKonserterKulturhuset Kil arenaLouise HoffstenMusikRiksteaternRiksteatern VärmlandTeater

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.