Hoppa till huvudinnehållet

Coronachock för Toria värdshus: "Utan hjälp hade jag varit i botten"

Publicerad:
Sören Gustavsson på Toria värdshus: - Jag har fått skjuta upp betalningar. Annars hade jag redan varit i botten, säger han. Foto: Morgan Bäckvall

Toria värdshus vid E45 i Torsby har varit något av en framgångssaga. Men när coronapandemin tog fart var det som att dra ned en rullgardin. Från att toppa med 1 100 luncher på en dag dök siffran till – 30.

Företaget är på gränsen att förbruka aktiekapitalet. En konkurs är inte långt borta.

– Jag är egentligen på obestånd. Jag har fått anstånd med hyran. Det är jag oerhört tacksam för, säger ägaren Sören Gustavsson, 33.

Coronapandemin har slagit hårt mot många branscher och för Sören Gustavsson som äger och driver Toria värdshus har det senaste halvåret varit kämpigt.

Så kämpigt att företaget är på obestånd. Företaget är på gränsen att förbruka aktiekapitalet. Och konkurs är inte långt borta.

– Så är det, säger Sören Gustavsson, som ännu inte kontaktat advokat.

– Jag har fått anstånd med mycket. Jag har fått väldigt god hjälp av Helmia. Jag har fått skjuta upp betalningar. Annars hade jag redan varit i botten, förklarar Sören Gustavsson.

Tog över 2013

Toria värdshus ligger i korsningen E45/E16 vid Ica Toria och Helmia. Det är Helmia fastighets AB som är hyresvärd.

Sedan starten 1986 har restaurangen utgjort ett naturligt stopp för trafikanter och ortsbefolkning och förra ägaren drev restaurangen framgångsrikt.

2013 tog Sören Gustavsson över Toria värdshus efter första ägaren och åren 2014 och 2015 var de bästa rent ekonomiskt.

Trots en minskad omsättning med tidvis över 90 procent så är Sören Gustavsson optimist och vill inte ge upp sin restaurang.
Trots en minskad omsättning med tidvis över 90 procent så är Sören Gustavsson optimist och vill inte ge upp sin restaurang. Foto: Morgan Bäckvall

– Jag kände inte till verksamheten när jag tog över. Jag trodde inte att det var sån ruljans som det var. Jag fick lite information om volym från en grossist och insåg till slut att det var större än jag trodde, säger Sören Gustavsson.

– Första året gick jättebra. Det har inte gått med vinst alla år, men vi har haft ganska många investeringsår. Vi har bytt kök, vi har bytt möblemang och vi har genomgått en renovering. 2017 byggde vi om köket. Det gick på 600 000.

– Coronan kom väldigt olägligt, om man säger så, säger Sören Gustavsson.

– Runt den 14-15 mars blev det becksvart. Vi tappade 90 procent av omsättningen över en natt. Nästan mer.

Chocken

– Det dök till 30 personer. Jag tror inte jag hann tänka. Man stod här och det var helt tomt. Från början trodde jag väl aldrig att det skulle bli den här effekten. När chocken la sig började jag förstå vad det här innebar och vi sa: bara man kan överleva till sommaren, minns Sören Gustavsson.

Buffén står redo inför dagens lunch på Toria värdshus.
Buffén står redo inför dagens lunch på Toria värdshus. Foto: Morgan Bäckvall

Det blev uteblivna intäkter från kommande påsken som är toppnoteringsdagar, tillsammans med Torsbymârten och mellandagarna när många reser för shopping och resor till fjällen.

Sommaren är bäst

– Hösten är den absolut sämsta säsongen för oss. Den bästa säsongen är sommaren. Många tror vintern, men sommaren är bäst, säger Sören Gustavsson.

– Det är en månad på vintern som är bra, det är slutet på februari och hela mars fram till påsk.

De typiska kunderna på Toria värdshus fördelar sig vanligtvis över säsongsboende norrmän, trafikanter längs E45 och ortsbefolkning.

– Norrmännen är säkert 30 procent. Ortsbefolkning är väl cirka 40 procent, resonerar Sören Gustavsson.

– Samtidigt som man vill överleva så vill man inte bidra till någon klustersmittspridning. Får jag frågan: liv versus konkurs så väljer jag liv alla dagar i veckan.

Artikeltaggar

E16E45HelmiaIca ToriaNyheterSören GustavssonToria värdshusTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.