Åter efter skräckskadan: "Tänkte lite extra"

Ishockey
PUBLICERAD:
Leksands Jonas Ahnelöv var tillbaka i spel efter den otäcka skadan på försäsongen. Arkivbild.
Foto: Claus Meyer/TT
Sju veckor efter skräckskadan som kunde ha kostat honom livet var Jonas Ahnelöv tillbaka i SHL-spel med sitt Leksand.
Det var en väldigt speciell känsla, säger han till Radiosporten .
Det blev dock förlust i comebacken: 2–5 borta mot Oskarshamn.

– Det är självklart tufft att komma tillbaka, det är tajming och allt möjligt. Det var en väldigt speciell känsla den här gången när man kom tillbaka till isen. Man har varit skadad förr, men det var andra skador. Nu kanske jag tänkte lite extra där ute, men det är bara att gå vidare, försöka jobba vidare, säger Ahnelöv till Radiosporten.

Det var på en träning den 28 augusti som olyckan skedde. En lagkamrats skidsko skar upp ett stort jack på Jonas Ahnelövs hals nedanför örat, ovanför halsskyddet. Ahnelöv fördes med ambulans till lasarettet och fick där beskedet att det bara var millimeter från halspulsådern.

– På isen var det mest blod, men den stora chocken för mig kom när läkaren berättade vilken tur jag haft. Plötsligt var det lite som mellan liv och död, sade 32-åringen till TT i september.

Den Tre Kronor- och KHL-meriterade backen berättade då om sin svåra tid efter olyckan, och att han skulle prata med en psykolog innan det blev aktuellt med spel. Han sade också att han hade tagit sig en rejäl funderare på sin framtid.

– Jag har satt mig ner och frågat om det är värt att fortsätta med ishockeyn, men kom ganska snabbt fram till att jag ville fortsätta. Det är ju detta som jag håller på med, sade Ahnelöv.

Det dröjde ungefär fem veckor från den otäcka incidenten till att Ahnelöv var tillbaka i full träning tillsammans med lagkamraterna i Leksand. Ytterligare nästan två veckor senare gjorde han säsongens första SHL-framträdande i bortamötet med Oskarshamn.

"Betyder jättemycket"

Något som gladde tränaren Björn Hellkvist.

– Det betyder jättemycket. Det är en av våra kaptener och en av våra mest erfarna spelare. Det är en ledare i gruppen, så vi är jätteglada att Jonas är tillbaka. Mest för hans skull, men givetvis betyder det mycket för Leksand, sade Hellkvist till C More före matchen.

Nu blev det dock alltså förlust i Ahnelövs återkomst. Men när allt kommer omkring lär noll poäng borta mot Oskarshamn i säsongens sjunde omgång vara en smal sak i jämförelse med det som har hänt.

Publikrekord

Leksand tog ledningen i slutet av den första perioden, men i den andra vände Oskarshamn till 3–2, bland annat sedan backen Pontus Näsén – fostrad i Leksandsrivalen Mora – gjort sina två första SHL-mål i karriären. Det grundlade segern.

Oskarshamn noterade för övrigt säsongens bästa publiksiffra: 83 personer fanns på plats på läktarna för att stötta hemmalaget. Detta sedan klubben fått tillstånd av polisen släppa in folk i logerna, och därmed få in ytterligare några personer fler än det på grund av coronapandemin stipulerade 50-taket, skriver Barometern .

Fredrik Shayn Scherman/TT

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.