En av de mest självklaraste sakerna vi har, rent vatten ur kranen, ska ställas på prov och endast en vinnare kan koras i Kranvattentävlingen 2020.
– De finare smakerna kommer fram bättre med ett mjukt vatten, säger Anna Nordström på Löfbergs.
"Jag älskar kranvatten" heter tävlingen som utser Sveriges godast kranvatten. På tio regionfinaler utses två kommuner, dessa gör sedan upp om titeln i november.
I regionfinalen i Värmland tävlade; Karlstad, Laxå, Arvika, Kristinehamn, Kil, Filipstad, Bengtsfors, Forshaga, Götene och Malung-Sälen.
Vattnet hemma smakar bäst
Juryn består av två experter som reser runt i Sverige och två personer som kommer från regionen, och det finns en anledning till uppsättningen.
– Man känner sitt eget vatten som normalt. Under alla år jag har varit med så har det aldrig varit någon som har känt igen sitt eget vatten, säger Fredrik Vinthagen, pressansvarig på Svenskt vatten, och förklarar att utan blandningen av jurymedlemmar så skulle resultatet bli ensidigt.
Juryn har tio omärkta glas med vatten som de ska poängsätta. De diskuterar vattnet sinsemellan men ger poäng individuellt.
– Vatten har ingen tydlig smak men det ska uppfattas som rent, friskt och läskande. Ett vatten kan kännas torrt, nästan så att man bli törstig. Ett bra vatten känns kallt vid rumstemperatur, säger Gunilla Hultgren Karell, vinskribent och juryns ordförande.
Vattnet är avgörande
De lokala domarna Hans Skan, vd för Wermlands brygghus, och Anna Nordström, specialkaffeansvarig på Löfbergs, har produkter där vattnet är avgörande, om än på olika sätt.
– Vatten spelar oerhört stor roll för öl, det är ju mest vatten. Skulle jag brygga samma öl någon annanstans med ett annat vatten så blir det också ett annat öl, säger Hans Skan.
Kafferosteriet kan å andra sidan inte välja vilket vatten som deras produkter används med, men det har de också i åtanke.
– Vi har märkt att de finare smakerna kommer fram bättre med ett mjukt vatten. Vi jobbar mycket med rostningar och så för att kaffet ska bli bra med olika vatten, säger Anna Nordström.
Också med i juryn är Linda Perez, känd från Sveriges Mästerkock.
Vinnarna blev Bengtsfors och Laxå.
Friskt och krispigt, som att dricka direkt ur en klar fjällbäck, säger motiveringen om Bengtsfors.
Ett vatten med inbjudande fräschör. En perfekt och balanserad törstsläckare, säger motiveringen om Laxå.
Bakom tävlingen står branschorganisationen Svenskt vatten.
– Vi vill skapa uppmärksamhet kring den här infrastrukturen. Vi ser det som självklart att vi öppnar kranen och ut kommer rent och friskt vatten. Men branschen står inför många utmaningar, säger Fredrik Vinthagen.
Infrastrukturen som förser oss med vatten är gammalt men det är inte den enda utmaningen.
– Vatten i kranen är inte lika självklart längre. Tack vara klimatförändringarna så påverkas både vattenkvalitén och infrastrukturen. Det blir varmare, vattnet blir varmare och det kräver nya sätt att hantera och rena vattnet.