Hoppa till huvudinnehållet

Ull är Slow fashion!

Publicerad:
Cissi Leibring
Cissi Leibring

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nu sprakar det av vackra höstfärger och jag blir glad i sinnet. Jag gillar den här årstiden.

Glad blir jag också när jag kikar runt bland våra får. Jag tittar på ullen och konstaterar att det ser lovande ut. Ullen är ren och fin. Denna helg står det klippning på schemat och då blir det full fart att hinna med de två flinka fårklipparna som även brukar bjuda på vacker stämsång under barberingen. Kära mor på gården brukar komma med önskemål om Värmlandsvisan och den bjuds då i rena Pavarottistilen. Detta är, anser jag, den ultimata upplevelsen av kultur och ståpäls är ett faktum!

Foto: Christine Olsson/TT

I år ska vi låta vår ull bli spunnen till garn. Vi försöker ta tillvara all höst-ull från våra får. I Sverige är det tyvärr mycket av ullen som slängs. Tvärtemot Norge, där ses ullen som en jordbruksresurs av staten och ullen får ett värde och det finns en logistik för att kunna ta hand om ullen. Jag önskar att Sverige också kunde definiera ull som en jordbruksprodukt och ta ett nationellt ansvar.

Foto: Christine Olsson/TT

Enligt NFH (nämnden för hemslöjdsfrågor) är ”den svenska ullbranschen starkt fragmenterad, men intresset för svensk ull och viljan att samverka ökar från bland annat outdoor- och modebranschen. Inom textilindustrin, som står inför stora omställningar, talas det idag alltmer om Slow fashion - kvalitet som håller länge.” Detta rimmar bra med hur vi i pandemin fått börja lära oss att leva. Bättre handla mer sällan och handla till exempel kläder som håller länge.

Jag tror och hoppas att vi framöver kommer få se en mycket större efterfrågan från konsumenter som kommer kräva att kläder kommer från en hållbar produktion, där textilierna kan återvinnas eller komposteras. Och här passar ullfibern in.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jag hoppas också att vi framöver kommer se ännu fler fårgårdar i Värmland. Vi behöver fler betesdjur. Att leva och verka som bonde, det är att arbeta med naturen och med årstiderna. Det om något är ett kretsloppsjobb som ligger helt rätt i tiden.

Dock önskar jag bättre lönsamhet och en större förståelse för jordbrukets frågor inom politiken. Så ser jag ut över fåren och ullen som glänser i solen, sträcker på mig och tänker: Det stundar nya tider, för vi producerar ”Slow fashion – kvalitet som håller länge”.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Artikeltaggar

FårHållbarhetHemslöjdKrönikorModeNäringslivVärmlands län