Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatt lång väntan på akuten

Publicerad:
Besökstiden ökade på landets akutmottagningar i fjol. Arkivbild.
Besökstiden ökade på landets akutmottagningar i fjol. Arkivbild. Foto: Isabell Höjman/TT

Nästan fyra timmar — så lång var besökstiden på landets akutmottagningar förra året. Vart tionde besök var längre än åtta timmar.

Vistelsetiden på landets akutmottagningar ökade med fem minuter jämfört med 2018, enligt Socialstyrelsens statistik.

I snitt vistades patienter 3 timmar och 44 minuter på akuten förra året. Äldre blir kvar längre än yngre. Varje dygn är det 95 patienter över 80 år som tillbringar längre tid än 8 timmar och 41 minuter på akuten.

Det är vanligare med lång vistelsetid i storstadsregionerna än i övriga riket. Södersjukhuset i Stockholm hade den längsta besökstiden med 5 timmar och 53 minuter. Störst ökning av vistelsetiden hade Universitetssjukhuset i Lund, som ökade med 32 minuter till 5 timmar och 14 minuter.

Ökningen i landet sker trots att antalet besök till akuten minskade. Totalt sökte sig 25 000 färre patienter till akuten förra året jämfört med 2018.

Väntetiden på att få träffa en läkare på akuten ligger samtidigt stabilt på 58 minuter i genomsnitt. Skillnaderna är stora – från 2 timmar och 3 minuter på Södersjukhuset, till 18 minuter på Gällivare sjukhus i Norrbotten.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesSjukvård

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.