Hoppa till huvudinnehållet

Författarsamtal om Lagerlöf och Schulman görs internationella

Publicerad:
Författarsamtal som spelades in för den digitala Bokmässan i Göteborg textas nu på fem språk och görs tillgängliga också utomlands. Selma Lagerlöf och Alex Schulman är två av dem som ska väcka internationellt intresse för svensk litteratur.
Författarsamtal som spelades in för den digitala Bokmässan i Göteborg textas nu på fem språk och görs tillgängliga också utomlands. Selma Lagerlöf och Alex Schulman är två av dem som ska väcka internationellt intresse för svensk litteratur. Foto: TT

Både Alex Schulman och Selma Lagerlöf är högaktuella när Bokmässans digitalsända författarsamtal får en internationell fortsättning.

Femton författarsamtal som sändes på Bokmässan Play i slutet av september kommer att textas på fem språk - engelska, spanska, franska, tyska och arabiska – och finnas på bokmässans internationella webbplats.

Ett författarsamtal med Alex Schulman, aktuell med en ny roman som till stor del utspelar sig i Gustavsfors, är ett av samtalen som nu blir internationellt.

Också samtalet med rubriken "Selma Lagerlöf – tidlöst aktuell" står på listan. I det medverkar Anna Nordlund, Anna-Karin Palm, Mats Malm och Eva-Lis Sirén. Programledare är Gunilla Kindstrand och arrangör är Läsrörelsen, i samarbete med Svenska Akademien, Litteraturbanken, Lärarstiftelsen och Mårbackastiftelsen.

Stort intresse

– Det finns ett stort intresse för svensk litteratur och svenska författare runt om i världen. Genom Bokmässan Play kan vi vara en katalysator för att sprida årets utgivning till en internationell publik, vilket är väldigt spännande. Vi har gjort ett urval från årets Bokmässa som speglar den mix och bredd som vi tror är intressant för flera språkområden, säger Oskar Ekström, programchef på Bokmässan i ett pressmeddelande.

Samtalen kommer att spridas genom Kulturrådet, Svenska institutet och flera svenska ambassader, berättas i pressmeddelandet.

"Fint komplement"

Nyheten lanseras i samband med att bokmässan i Frankfurt öppnar i digitalt format på onsdagen.

– Dessa samtal blir ett fint komplement till dem som vill få en bred bild av den svenska litteraturen 2020, säger Susanne Bergström Larsson, verksamhetsansvarig för Swedish Literature Exchange på Kulturrådet.

Bokmässan Play är en streamingtjänst som utvecklades inför årets digitala Bokmässa. Här visas Bokmässans egna program av 150 författarsamtal som sändes och spelades in den 24–27 september från olika studior i Sverige och utomlands, samt seminarier från externa samarbetspartners. Programmet ligger kvar utan kostnad på Bokmässan Play till och med 31 december 2020.

Bokmässan 2021 arrangeras 23–26 september.

Artikeltaggar

Alex SchulmanAnna-Karin PalmBokmässan i GöteborgDigitaliseringFrankfurtGöteborgGustavsforsKändisarKarlstadKulturrådetLäsrörelsenLitteraturMårbackaSelma Lagerlöf

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.