Hoppa till huvudinnehållet

13 miljoner ger ideellt kulturliv nytt hopp

Publicerad:
Många ideella föreningar är kulturarrangörer. Nu kan de söka coronastöd hos Region Värmland. Bilden är från Rämmens bygdegårdsförening, en aktiv kulturförening.
Många ideella föreningar är kulturarrangörer. Nu kan de söka coronastöd hos Region Värmland. Bilden är från Rämmens bygdegårdsförening, en aktiv kulturförening. Foto: Rolf Mårth

Nu finns nya stödpengar att söka för värmländska kulturaktörer. Regionstyrelsen har sagt ja till upp till 13 extramiljoner i coronastöd till kulturen.

Beslutet togs i regionstyrelsen under ett möte på tisdagen, men pengarna kommer att fördelas av kultur- och bildningsnämnden.

– Det finns stora behov inom kulturlivet i spåren av pandemin. Vi tar vårt ansvar för att bidra till att behålla ett rikt kulturliv i Värmland. Följdverkningarna av pandemin inom kultursektorn har ett tydligt folkhälsoperspektiv, säger Elisabeth Kihlström, nämndens ordförande.

Elisabeth Kihlström är ordförande i kultur- och bildningsnämnden, Region Värmland.
Elisabeth Kihlström är ordförande i kultur- och bildningsnämnden, Region Värmland. Foto: Göran Persson

Syftet med stödet, som nämnden bad regionstyrelsen om, är att bidra till att täcka de underskott som riskerar att uppstå i kulturverksamheterna till följd av pandemin. En rapport som nämnden tagit fram visar att pandemin haft stora ekonomiska följder för kulturlivet, inte minst föreningar som driver minnesgårdar, museer, festivaler och andra arrangemang.

Bland dem finns hembygdsföreningar och bygdegårdsföreningar, som dock inte ska söka stöd ur extramiljonerna direkt från regionen, utan via sina distriktsförbund.

– De har bäst koll på sin verksamhet och kan säkrare bedöma behoven och fördela pengarna, säger Ulf Nordström, kulturchef på Region Värmland.

Främst är stödet tänkt för ideella föreningar och organisationer och då sådana som inte har ordinarie verksamhetsbidrag från regionen. De som har det - exempelvis Mårbacka, Kristinehamns konstmuseum och Rackstadmuseet - kan istället söka pengar ur en annan pott. Kultur- och bildningsnämnden har avsatt en miljon till den.

Ideella aktörer

De nya stödmiljonerna är nu öppna för ansökningar, som ska vara inlämnade senast måndagen den 9 november.

– Jag hoppas att det kommer in en hel del ansökningar och jag hoppas att de söker från Statens kulturråd också, för där finns mer pengar, säger Ulf Nordström.

Han tror att stödet kommer att göra stor skillnad för flera aktörer, även om han spår att även 2021 kommer att bli tufft.

– Det känns tryggare att kunna gå in i 2021 och åtminstone inte ha ett stort svart hål i ekonomin.

En grupp aktörer omfattas inte av vare sig de upp till 13 stödmiljonerna eller nämndens 1-miljonspott: de stora kulturaktörerna som ingår i den så kallade kultursamverkansmodellen. Till dessa, bland annat Wermlandsoperan, Värmlands museum och Västanå teater, har regionen dock fått ansvaret att förmedla 5,9 miljoner i extra statsbidrag.

Kulturliv i kris väntar på miljonernaTeaterchefens nödrop når riksdagen: "Vi är oerhört sköra""Inga garantier" - men beskedet väcker nytt hopp

Artikeltaggar

Elisabeth KihlströmKarlstadKultur- och bildningsnämndenNöje/KulturPolitikRegion VärmlandRegionstyrelsenSunneTeaterUlf NordströmVärmlands länVärmlands museumVästanå teaterWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.