Sparkad kommunchef

Ledare
PUBLICERAD:
Jan Lilja har fått gå.
Foto: Pia Holmström

Efter ett möte med Hagfors kommunledningsutskott i fredags fick kommunchefen Jan Lilja sparken med omedelbar verkan. Det förvånande är egentligen att det dröjt så här länge. Minns hur Lilja förra året egenmäktigt försökte utse ny vd för både energi- och bostadsbolaget. I praktiken kom utnämningen att accepteras av de oerfarna nykomlingarna i Oberoende Realister, som styr kommunen.

Men nu verkar OR ha tröttnat på att ha en kommunchef som ständigt går emot den politik de vill föra. Lilja har motsatt sig många av de planerade investeringarna, särskilt trygghetsboendet. Det sade kommunalrådet Jens Fischer (OR) nästan rent ut till NWT.

Det går förstås inte att ha en chefstjänsteman som inte drar jämt med den politiska ledningen. Jan Lilja må ha gjort kommunen stora tjänster tidigare när han hjälpte till att sanera ekonomin, men verkar för ingrodd i systemet för att fungera ihop med de nya makthavarna. Och då är det bara följdriktigt att han får gå.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.