Hoppa till huvudinnehållet

Skapar länsstyrelsen goda förutsättningar eller ej?

Publicerad:
Vår familj har ägt fastigheten i snart 200 år, bedrivit camping i snart hundra år och på udden i snart 50 år, ändå anser inte länsstyrelsen området ianspråktaget, skriver David Nordentjell och Ulf Nordentjell.
Vår familj har ägt fastigheten i snart 200 år, bedrivit camping i snart hundra år och på udden i snart 50 år, ändå anser inte länsstyrelsen området ianspråktaget, skriver David Nordentjell och Ulf Nordentjell. Foto: Fredrik Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

När myndigheter, och i det här fallet länsstyrelsen i Värmland, tolkar regler och paragrafer på ett både byråkratiskt, näringslivsfientligt och inkonsekvent sätt så är det inte goda förutsättningar, skriver David Nordentjell och Ulf Nordentjell.

Att driva eget företag kräver stor energi där man oftast offrar mycket möda och tid utöver ordinarie arbetstid. Detta gör vi entreprenörer gärna då vi älskar att skapa och bygga upp något som driver företaget framåt, bidrar till kommunens välmående samt våra gästers trivsel. Det krävs dock något mer för att ha energi och bygga företaget vidare och få den kraft som vi behöver för att utveckla företaget till gagn för både kommun och näringsliv. Det är goda förutsättningar.

När myndigheter, och i det här fallet länsstyrelsen i Värmland, tolkar regler och paragrafer på ett både byråkratiskt, näringslivsfientligt och inkonsekvent sätt så är det inte goda förutsättningar. Tillsammans med Karlstads kommun och politiker har vi arbetat fram en av egna medel finansierad detaljplan som vi alla står bakom och är nöjda med. Vi på Bomstadbaden har under denna tid försökt att ha en dialog med länsstyrelsen, som tyvärr varit ganska otillgängliga för en kreativ diskussion och som nyligen även kom med chockbeskedet att underkänna vår plan.

Denna plan som nu föreslår regler som gör att ordning och reda kommer finnas på vår camping samt att även allmänheten får fri tillgång till hela vår strandremsa, där vi året runt bekostar renhållning samt förser alla med fri tillgång till wc. Detta belastar inte kommuninnevånarna med en endaste skattekrona, istället genererar vi en köpkraft på cirka 70 miljoner kronor då vi är en av länets största besöksmål.

Så skriver du en debattartikel

Vi vill göra en förändring, öppna upp mer ute på den omtalade udden samt skapa ytor och öppenhet för allmänheten med en inbjudande strandpromenad. Problemet är att tjänstemännen på länsstyrelsen endast ser på hur det ser ut i dag och inte på de förändringar vi vill göra för att förbättra.

Vår familj har ägt fastigheten i snart 200 år, bedrivit camping i snart hundra år och på udden i snart 50 år, ändå anser inte länsstyrelsen området ianspråktaget. Ett beslut som medför stora ekonomiska konsekvenser för oss samt kan få stora följder för hela vår näring där många är i samma situation.

Länsstyrelsen hävde nyss strandskyddet på Skutberget för att kunna bygga en stor temapark, vilket vi anser är en bra investering för hela vår kommun. Denna inkonsekvens i beslutsfattande är dock helt oacceptabel, till oss som småföretag hävdar länsstyrelsen strandskyddet men bara 2 kilometer från oss så häver samma länsstyrelse densamma för en stor aktör på i princip samma grunder.

En länsstyrelse där deras grundläggande värderingar skall vara "Respekt för lika värde & objektivitet" och ”Verka för landsbygdsutveckling och värmländskt näringsliv”. Det rimmar väldigt illa mot att vi i vår mening inte blivit bedömda på alls samma grunder som temaparken, vilket är ett stort otillbörligt gynnande av större aktör.

Här måste det till en attitydförändring hos länsstyrelsen där besluten måste bli mer verklighetsförankrade och med inslag av en gnutta sunt förnuft som inte hämmar oss företag som vill bygga Värmland vidare. Denna hantering av länsstyrelsen i vårt ärende är klart näringslivsfientlig och bidrar absolut inte till den positiva injektion vi företagare behöver i denna tid.

Vi uppmanar här våra lokala riksdagspolitiker att kontakta oss där vi får presentera hur svårt det är att driva företag med myndigheter som baserar sina beslut på felaktiga och inkonsekventa grunder. Detta är inte goda förutsättningar för oss företagare. Slutligen vill vi tacka politiker och tjänstemän i kommunen för gott samarbete och stöd i vårt ärende.

David Nordentjell

Ulf Nordentjell

Bomstadbaden Camping AB

Artikeltaggar

BomstadBomstadbadenCampingDavid NordentjellDebattFöretagandeKarlstadLänsstyrelsenSkutbergetUlf Nordentjell