Hoppa till huvudinnehållet

Sjögren: "Vi behöver påminnas om hur mycket dansbandsmusiken betyder"

Publicerad:
Christer Sjögren medverkar tillsammans med bland andra Sten & Stanley och Stefan Borsch i SVT:s nya serie "Den svenska dansbandshistorien".
Christer Sjögren medverkar tillsammans med bland andra Sten & Stanley och Stefan Borsch i SVT:s nya serie "Den svenska dansbandshistorien". Foto: Anders Wiklund/TT

När SVT ska berätta om den svenska dansbandshistorien har flera värmländska artister en självklar plats i handlingen. Christer Sjögren är en av dem.

Genom åren har Värmland ofta fått stå som en central plats för den svenska dansbandskulturen. Spelstället Sandgrund i Karlstad – som numera huserar Lars Lerins konst – var under många år ett nav och är fortfarande för många äldre förknippat med dans till levande orkester.

– Värmland har haft en stor inverkar på dansbandshistorien, säger Christer Sjögren.

Han tog sina första steg in i musikbranschen redan under tidiga tonår och har genom åren blivit en av landets mest folkkära sångare.

– Bara i lilla Hagfors fanns det fyra, fem band när jag började. Kanske att det var så vanligt i Värmland på grund av alla de små brukssamhällena? Det fanns ett instrument i nästan varje hem, dragspel eller gitarr var vanligt. Musiken var viktig här och med det så bildades det band, och flera kom att bli framgångsrika.

Christer Sjögren lyfter fram den folkrörelse som dansbandsmusiken skapat i Sverige.
Christer Sjögren lyfter fram den folkrörelse som dansbandsmusiken skapat i Sverige. Foto: SVT

Enorm folkrörelse

Under onsdagskvällen (14 oktober) sänder SVT det första i en serie om sex avsnitt som berättar den svenska dansbandshistorien. En historia som samtidigt skildrar det svenska samhället.

– Genom min långa karriär har jag sett de olika epokerna komma och gå, fortsätter Christer Sjögren apropå sin medverkan i serien.

– Det som jag tänker på först är vilken enorm folkrörelse dansbandsmusiken har varit under så många år. Passionen från de som framför musiken och entusiasmen från de som lyssnar och dansar. Den här folkrörelsen är megastor! Alla begriper inte hur många det är som har ägnat sin fritid åt dansbandsmusik. Det är enormt.

Sten & Stanley medverkar också i serien.
Sten & Stanley medverkar också i serien. Foto: SVT

Hotet från discomusiken

När Christer Sjögren fick möjlighet att blicka tillbaka över alla dansbandsår gjorde sig många minnen påminda.

– Jag minns till exempel när discovågen kom under andra halvan av 70-talet. Alla dansband skulle sadla om och spela disco. Det blev två läger – de som hängde på trenden och de som fortsatte mer traditionellt.

Innan dansbanden drabbades av "discokrisen" uppskattar Sjögren antalet dansband i landet till 5000.

– Discon sanerade branschen. Många band försvann. Jag spelade med Pelles då och hade bildat familj så det var oroliga tider. Innan dess hade allt gått som tåget. Men till min stora lycka ringde Vikingarna och undrade om jag ville sjunga med dem i den vevan. Vikingarna var väldigt stora redan då och tog sig enkelt genom krisen.

Sångaren som Christer Sjögren avlöste i Vikingarna var Stefan Borsch som också medverkar i SVT:s programserie. Sjögren gjorde sin debut på "Kramgoa låtar 7" 1979.

– Vikingarna stod emot discotrenden och hade en etablerad publik som ville dansa foxtrot, fortsätter Christer Sjögren.

– Det visade sig vara rätt beslut att inte haka på discomusiken.

Men Vikingarna med dig bakom mikrofonen släppte ju discodängan "Djingis Khan"?

– Haha, ja för fasen! Vi gjorde några discolåtar, men hängde inte på trenden helt och hållet. "Djingis Khan" var för övrigt min första Svensktoppsetta!

Bert Karlsson och Charlotte Perrelli är ytterligare några som ger sin syn på dansbandshistorien.
Bert Karlsson och Charlotte Perrelli är ytterligare några som ger sin syn på dansbandshistorien. Foto: SVT

Dansbandsdöd?

Om discomusiken blev ett stålbad för dansbandssverige går det ändå inte att jämföra med den kris som branschen genomgår just nu. Tv-serien "Den svenska dansbandshistorien" spelades in redan i februari, alltså innan pandemi-tider.

– Kanske fint att vi får berätta den här historien utan att corona är med och spökar, menar Christer.

– Samtidigt kan jag tycka att serien kommer väldigt lägligt. Vi behöver påminnas om hur mycket dansbandsmusiken betyder för så många. När alla vi om jobbar med den här musiken är ofrivilligt arbetslösa och alla som engagerar sig i musiken får stanna hemma.

Riskerar vi en dansbandsdöd tror du?

– Det är ett drastigt ord. En dansbandsdöd skulle ta sig flera andra branscher. Tiden just nu är väldigt märklig, pandemin är på liv och död. Vi måste ha respekt för det. Dansbandskulturen är så etablerad, när den blöta coronafilten som omger allt nu försvinner så kommer det uppdämda behovet vara enormt, musiken kommer tillbaka. Tills dess kan vi bara härda ut. Och ju bättre vi är på att följa restriktionerna, desto snabbare är det här över.

Artikeltaggar

Christer SjögrenDansbandHagforsKarlstadLars LerinLerinmuseetMusikSVTVikingarna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.