Sem-Sandberg och Carlberg till Akademien

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Ytterligare två av Akademiens stolar är nu fyllda. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Författaren och journalisten Ingrid Carlberg och författaren, kritikern och översättaren Steve Sem-Sandberg är nya ledamöter i Svenska Akademien, enligt ett pressmeddelande.

Ingrid Carlberg har tidigare bland annat varit journalist vid Dagens Nyheter och gästprofessor i journalistik vid Göteborgs universitet Av hennes böcker kan nämnas "'Det står ett rum här och väntar på di.... Berättelsen om Raoul Wallenberg" (2012) och "Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris" (2019).

Steve Sem-Sandberg var länge knuten till Svenska Dagbladet och är nu kritiker på Dagens Nyheter. Som översättare har han bland annat arbetat med verk av John Berger, Thomas Hylland Eriksen och Jon Fosse. Bland hans böcker finns "De fattiga i Łódź" (2009), "De utvalda" (2014), "Stormen" och "Jägarna i Armentières" (2020).

Carlberg efterträder avlidne Göran Malmqvist på stol 5. Sem-Sandberg ersätter avlidna Kristina Lugn på stol 14. De inträder i Akademien den 20 december.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.