Hoppa till huvudinnehållet

Han är mannen bakom Karlstads nya strykjärnshus

Publicerad:
Arkitekt Dan Anders Persson på Mondo arkiteter har ritat den speciella nya triangelformade byggnaden Strykjärnet på Norrstrand i Karlstad.
Arkitekt Dan Anders Persson på Mondo arkiteter har ritat den speciella nya triangelformade byggnaden Strykjärnet på Norrstrand i Karlstad. Foto: Christer Wik

Karlstadsarkitekten Dan Anders Persson har ritat det som blir en av solstadens mest udda byggnader. Det handlar om strykjärnshuset på Norrstrand där lägenheterna nu har börjat säljas.

– Utmaningen är den triangelformade bostadslösningen, säger han.

Det är i det trekantiga hörnet Lagmansgatan/Alstersgatan/Sunnegatan där det i dag finns en mindre butiksbyggnad som det nya och annorlunda femvåningshuset ska uppföras.

Karlstadhus och Prepart genomför satsningen tillsammans på tomten Träffen 1 och det är Dan Anders Persson på Mondo arkitekter som har fått uppdraget att rita byggnaden.

– Detta är en tomt med en väldigt begränsad yta och ett punkthus hade inte passat här. Tankarna gick i stället snabbt till ikoniska och trekantiga Flat Iron Building i New York. Precis som där är utmaningen den triangelformade bostadslösningen, säger Dan Anders Persson.

Inspiration till den nya byggnaden på Norrstrand har hämtats från ikoniska Flat Iron Building i New York.
Inspiration till den nya byggnaden på Norrstrand har hämtats från ikoniska Flat Iron Building i New York. Foto: Marianne Løvland

– Problemet var att få in allting på en begränsad yta; lägenheter, trapphus och allting annat som måste finnas i ett hus. Det gällde verkligen att maximera alla ytor, konstaterar han.

Triangelformen skapar samtidigt tydliga fördelar.

– Ja, i och med att vi använder så mycket glas ger det väldigt ljusa, trevliga och lägenheter. Och i och med att den nya byggnaden ligger lite för sig själv kan vi göra den lite speciell.

Förutom mycket glas får fasaden hårt pressat skivmaterial av mineralull i mörkgult medan balkongerna blir kvadratiska och snedställda.

Karlstadhus och Prepart ska bygga ett nytt spektakulärt trekantigt hus på Norrstrand. På bilden ses Magnus Andersson, projektledare på Karlstadhus, Karlstadhus vd Janne Gustafsson och Dan Anders Persson, arkitekt på Mondo arkitekter vid dagens byggnad på tomten.
Karlstadhus och Prepart ska bygga ett nytt spektakulärt trekantigt hus på Norrstrand. På bilden ses Magnus Andersson, projektledare på Karlstadhus, Karlstadhus vd Janne Gustafsson och Dan Anders Persson, arkitekt på Mondo arkitekter vid dagens byggnad på tomten. Foto: Christer Wik

Dan Anders Persson har flera gånger prisats för sina byggnader i Karlstad, senast för sexvåningshuset som Karlstadhus byggde på Brogatan på Sundsta. Han har även ritat det nya 17-våningshuset på Orrholmen för Prepart och Karlstadhus där inflyttningen börjar om ett par veckor.

– Jag har fått förmånen att skapa ett antal byggnader på lägen som är lite speciella och försöker att våga sticka ut lite grann.

Totalt får det nya femvåningshuset 25 bostadsrätter med en yta på 31-101 kvadratmeter.
Totalt får det nya femvåningshuset 25 bostadsrätter med en yta på 31-101 kvadratmeter. Foto: Illustration: Mondo arkitekter

De 25 nya bostadsrätterna får en yta på 31-101 kvadratmeter och priserna hamnar från dryga miljonen till 4,1 miljoner kronor.

– Intresset för de nya lägenheterna på Norrstrand är jättestort nu när vi har släppt dem. Vi har haft 160 personer i kö. Vi sköt upp försäljningsstarten i några månader på grund av corona, säger Karlstadhus vd Janne Gustafsson.

– Tanken är att riva dagens hus i vinter och när det sedan blir byggstart beror på hur snabbt lägenheterna säljs. Byggtiden beräknas till ett år, fortsätter han.

Artikeltaggar

Bostad och byggenDan Anders PerssonJanne GustavssonKarlstadhusNorrstrandOrrholmenPrepart

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.