Färre konkurser i Värmland i september

Näringsliv
PUBLICERAD:
Handeln är en av branscherna som har det tufft, både på grund av corona och konkurrens från e-handeln.
Foto: Mikael Lindblom/NWT arkiv
Antalet konkurser i Värmland minskade kraftigt i september jämfört med förra året. Det visar statistik från kreditupplysningsföretaget Syna.
Därmed vände länet den negativa trenden som har gällt hittills i år. Hittills i år har konkurserna ökat med 11 procent i Värmland.

Under september minskade antalet konkurser i Värmlands län med hela 68 procent jämfört med samma månad 2019. Visserligen är konkurserna till antal inte så många, så varje minskning i antal ger ett procentuellt stort utslag.

– Men det är ändå en positiv utveckling som följer samma mönster som i Sverige som helhet och hur det ser ut i de tre storstadsregionerna – Stockholms län, Västra Götaland och Skåne, säger Harald Stjerna, partner på Syna.

På riksnivå minskade konkurserna med 32 procent. Sammantaget gick 356 företag i konkurs, att jämföra med 527 i september 2019.

Sett till hela året klarar sig dock Värmland sämre. Sedan årsskiftet har konkurserna i länet ökat med 11 procent, jämfört med en ökning på riksplanet med 7 procent. Hittills har totalt 105 företag i länet gått i konkurs.

Byggsektorn och handeln är branscher där antalet konkurser fortsäter att växa i Sverige.

Hemestrandet lindrade

– Besöksnäringen fick tidigt problem. Sommaren har ändå inneburit en viss återhämtning som en följd av att många svenskar valt att semestra på hemmaplan. Dock finns det en betydande oro inom näringen för en ny våg av konkurser under hösten som en följd av färre hotell- och konferensbokningar liksom besök på restauranger om en ny våg av smitta kommer, konstaterar Harald Stjerna.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.