Hoppa till huvudinnehållet

Eleverna protesterar: "Fortsätt samarbeta"

Publicerad:
Reporter Christoffer Tuulik
Christoffer Tuulik
christoffer.tuulik@hjotidning.se
Amelia Losander tog initiativ till en namninsamling och är nöjd över responsen. Här skriver eleven William Fransson under.
Amelia Losander tog initiativ till en namninsamling och är nöjd över responsen. Här skriver eleven William Fransson under. Foto: Christoffer Tuulik

Eleverna på Möckelngymnasiet i Degerfors är oroade, inte för sig själva i första hand, men för alla elever de tycker ska välja skolan i framtiden.

– Vi vill att Karlskoga och Degerfors kommun ska fortsätta samarbeta. Alla borde tjäna på det, säger eleven Amelia Losander.

När man går in genom dörrarna på Möckelngymnasiet i Degerfors möts man upprustade lokaler och många "hej", alla hälsar faktiskt.

Skolan som nyligen renoverats för fyra miljoner kronor har cirka 300 elever i dagsläget. Många elever sitter utspridda i klungor när tidningen besöker under lunchrasten på måndagen.

– Klart vi är oroade. Det känns väldigt konstigt. För någon månad sedan började det komma ut artiklar i tidningen om att skolan kan läggas ned. Många av oss elever kände att det sitter politiker i Karlskoga som bestämmer över våra huvuden. Politiker som bara tänker på pengar, inte på eleverna.

Det säger Amelia Losander från Karlskoga, som går andra året på ekonomiska programmet i Degerfors.

Över 150 har skrivit på

Hon har startat en namninsamling som fått över 150 påskrifter från elever på kort tid. – Jag skulle inte vilja gå gymnasiet i Karlskoga. Det är en alldeles för stor skola. Jag trivs jättebra och man känner nästan alla. Jag fick den känslan när jag var här på studiebesök, lärarna ville verkligen arbeta för mig som elev, säger hon.

Läraren Erik Mossberg tycker att kommunerna i första hand skulle bli bättre på att marknadsföra skolan och ge den en chans.

Marknadsför i stället

– Att lyfta fram fördelarna med den lilla familjära skolan där eleverna verkligen blir sedda. Det har flera friskolor i Örebro gjort och jag tror det skulle göra att fler elever väljer Degerfors, säger Erik Mossberg.

Läraren Mats Öjebo tycker debatten snarare borde handla om hur mycket ungdomarnas utbildning är värd i skattepengar jämfört med om de skulle hamna i arbetslöshet.

– Jag har svårt att förstå hur styrande i Karlskoga kan dra ned på utbudet av gymnasieprogram och samtidigt vilja göra skolan mer attraktiv. Politikerna borde snarare satsa mer på utbildning och samarbete tjänar både Karlskoga och Degerfors på, säger Mats Öjebo.

Är bara en kostnad

Förslaget om att samarbetet mellan kommunerna ska upphöra fördes skarpt upp till ytan för en cirka en månad sedan i en ny gymnasieutredning. Frågan har dock diskuterats under ytan en längre tid.

Rektor Claes Vitez tycker det är fel att det direkt kom att handla om att säga upp avtalet mellan kommunerna, när endast några få politiker lyft det.

– Degerfors ska bort för att vi bara är en kostnadssvulst. Vi tillför inget mer än kostnader tycker man i Karlskoga. Det goda ordet som spridits kring skolan har fått fler ungdomar att välja oss på senare år. Det finns också elever på orten som inte skulle ta sig till Karlskoga heller. Om inte de går gymnasiet blir det säkert kostnader för socialen i slutändan. Jag tycker det är en större fråga än ett underskott på åtta miljoner kronor, som faktiskt är småpengar för kommunerna, säger Claes Vitez.

Tar emot elever 2021

Oavsett hur det politiska ter sig framöver kommer Möckelngymnasiet i Degerfors att ta in nya elever hösten 2021. Elever som oavsett ska kunna gå i Degerfors under hela sin gymnasietid.

Redan under tisdagen ska fullmäktige i Karlskoga ta tre beslut; om de ska godkänna rapporten om kostnadsfördelningar, om planen att avtalet upphör till juni 2022 och att planen ska återrapporteras i fullmäktige senast i mars och att gymnasienämnden ska ta beslut fortast möjligt.

Läs tidigare artiklar här:

Vill stänga dörren till gymnasiet i Degerfors

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors kommun (org)DegerforsgymnasietGymnasiefråganGymnasieskolanKarlskogaKarlskoga kommun (org)Skola och utbildningSkolförvaltningenTony Ring

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.