Hoppa till huvudinnehållet

Kultur- och idrottsarrangörer: "Läget blir allt mer akut"

Publicerad:
Niklas Stake, till vänster, är utvecklingschef på Tickster, här i samspråk med Lars Mejern Larsson som besökte Arvikaföretaget under måndagen.
Niklas Stake, till vänster, är utvecklingschef på Tickster, här i samspråk med Lars Mejern Larsson som besökte Arvikaföretaget under måndagen. Foto: Carl Edlom

Under måndagen bjöd Arvikaföretaget Tickster in riksdagsledamot Lars Mejern Larsson (S) för en diskussion kring kultur- och idrottsvärldens villkor under pandemin.

– Värmland har mycket att bidra med, säger Lars Mejern Larsson till NWT.

Pandemin har kastat om vardagen för samtliga aktörer inom kultur- och idrottsvärlden. Företaget Tickster har kontor i Arvika och Göteborg och arbetar med att skapa digitala system vad gäller biljettförsäljning och andra betallösningar kring olika arrangemang – allt från små konsert- och teatersällskap till Sweden Rock Festival, Liseberg och SHL-klubbar. Det är med den breda bakgrunden som företaget kontaktade Kulturdepartementet och därigenom fick kontakt med den värmländske politikern Lars Mejern Larsson (S) för att starta en dialog.

– Vi tar gärna en aktiv roll i det publikråd som ska skapas, börjar Niclas Lindeberg, Ticksters vd via länk från Göteborg.

Det tänkta publikrådet som regeringen aviserat ska samla information från kultur- och sportbranschen.

– Rådet vill ta upp framtida utformningar och begränsningar, säger Lars Mejern Larsson och utvecklar:

– Kultur- och idrottslänet Värmland har mycket att bidra med i det arbetet. Och Tickster sitter på en skatt med sifferunderlag och erfarenheter.

3500 olika arrangörer

Tickster arbetar med 3500 olika arrangörer i Skandinavien och är en av branschens viktigaste aktörer.

– I stället för att samla information från respektive aktör i de olika segmenten, kan vi bidra med en övergripande röst, som en branschföreträdare, menar Niclas Lindeberg som hoppas att initiativet kan leda till en direkt dialog, där insamlad erfarenhet och branschkunskap ska komma till nytta.

Ticksters vd, Niclas Lindeberg, medverkade via länk från kontoret i Göteborg.
Ticksters vd, Niclas Lindeberg, medverkade via länk från kontoret i Göteborg. Foto: Arkivbild

– Representanter från regeringen har gjort några nedslag hos enskilda aktörer, som till exempel någon av de stora sportklubbarna. Men vi hoppas att vi kan ge röst åt alla de andra som inte har den naturliga platsen i media. Många tror att ett arrangemang i Sverige är en konsert med Håkan Hellström på Ullevi. Men den stora mängden arrangemang i Sverige, sett till volym, har en publiksiffra någonstans runt 500 eller färre.

Niclas fortsätter:

– Artiströster från branschen gör gällande att om publiksiffran fick vara runt 250 personer skulle 90 procent av landets artister kunna rulla sin verksamhet. Det är viktigt att de mindre aktörernas talan förs fram, för de står för en stor och betydande del av Evenemangssverige.

Smärtgränsen nära

Enligt Niclas Lindeberg har branschen till stor del klarat av den inledande krisen, men nu närmar sig den absoluta smärtgränsen för många.

– Redan i mars trodde många att konkurserna skulle dugga tätt. Men det har visat sig att många har lyckats hitta fungerande idéer och innovationer för att kunna hålla sig flytande. Det är förhållandevis få som låst lokalen och gått hem. Men sedan en månad tillbaka har vi märkt av att det kommer allt fler varsel från arrangörerna ute i landet. Nu börjar pengarna verkligen ta slut, säger han och trycker på flera problem som rör politiska beslut som ännu inte är fattade.

– De flesta i branschen har tappat 90 procent av sin omsättning, ska vi bli tvungna att betala ut fulla löner efter årsskiftet? Kommer omställningsstödet att förlängas? Avsaknaden av beslut kring stödfrågorna försvårar i flera led. Läget blir allt mer akut.

Vad hyser du för förhoppningar?

– Jag hoppas på en förändring innan årsskiftet vad gäller antalet besökare vid sammankomster. Men det är upp till oss som befolkning hur vi hanterar det här läget. Med facit i hand vet vi att det sköttes bra fram till och med sommaren, men det är skrämmande för min bransch – som febrilt väntar på att restriktionerna ska öppnas upp – att se exempel som från Stockholms nattklubbscen i helgen, där folk inte alls tar restriktionerna på allvar. Kan vi som medborgare inte bete oss ordentligt i den här situationen har vi en väldigt lång resa framför oss.

"Väldigt oroande"

Lars Mejern Larsson beskriver ett läge där pandemin går in i en ny fas.

– Det är viktigt att vi inte sänder felaktiga signaler. Det behövs en ny livboj till kulturen och idrotten, det finns ett så uppdämt behov i samhället av de här sakerna.

– Ingen ska behöva tvivla på regerings intention att öppna upp för kulturen och idrotten. Men vi måste naturligtvis lyssna till Folkhälsomyndigheten. Och om nu det här fortsätter in i nästa år, hur många kommer att klara sig? Det är väldigt oroande.

Artikeltaggar

CoronavirusetEkonomiFolkhälsomyndighetenHåkan HellströmLars Mejern LarssonLisebergNöje/KulturSweden Rock FestivalTicksterUllevi

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.