Häxjakt mot författarinna

Ledare
PUBLICERAD:
J K Rowling and the Social Justice Warriors.
Foto: Joel C Ryan/Invision/AP
Är det hat mot transsexuella att säga att det finns två kön? Är det transfobi att säga att bara kvinnor kan menstruera? Frågar vi den rörelse som just nu bedriver en hatkampanj mot den engelska författarinnan J K Rowling verkar så är svaret ja. Författarinnan bakom böckerna om Harry Potter utsätts just nu för en regelrätt häxjakt. Hennes påstådda brott är ”transfobi”.

Hatstormen mot J K Rowling startade i våras och hade sin grund i två uttalanden författarinnan gjorde på sociala media. I det ena raljerade hon över en kampanj som skrev ”menstruerande personer” istället för kvinnor. I det andra sa hon att fanns två kön och att hon inte kunde förstå meningen med att förneka detta. Trots att hon i samma meddelande poängterade transpersoners rätt att klä sig och leva som de ville lät reaktionerna inte vänta på sig.

Hela sommaren har hat och beskyllningar om transfobi riktats mot Rowling. Anonyma näthatare har sagt att de skall våldta och mörda henne för hennes åsikter. Skådespelaren Daniel Radcliffe som spelade Harry Potter i filmerna såg sig föranledd att gå ut och be transsexuella och andra fans till böckerna om ursäkt. Samtidigt har personer som stöttat Rowling råkat illa ut. En författarinna i Skottland som skrivit på sociala media att hon stod bakom Rowling blev sparkad av sitt förlag. Även i Sverige har kulturartiklar som utmålar Rowling som transfobisk publicerats ibland annat Göteborgs-Posten och Aftonbladet. Kören av hatare har sjungit över hela Västvärlden.

Först nu på höstkanten har ett motstånd börjat samlas. 57 brittiska kulturpersoner, bland andra skådespelaren John Cleese, gick ut i ett brev och protesterade mot hatet som transrörelsen manifesterade. Nyligen kom ett svar i form av ett upprop påskrivet av 200 andra kulturpersonligheter med författarinnan Jeanette Winterson i spetsen. De ville ”sända ett kärleksmeddelande till transsexuella”, men i praktiken verkade uppropet handlade om att nagla fast Rowling vid ryktet om att vara transfobiker.

Det är svårt att inte slås av hur orättvis kampanjen mot författarinnan är. Rowling är en klassisk feminist. Hon har berättat hur hennes engagemang sprungit ur erfarenheten av våld i nära relation samt den ekonomiska utsatthet hon befann sig i som ung och ensamstående mor. Budskapen om jämställdhet, tolerans och vikten av att unga får utvecklas efter sin egen längtan är påtagligt i hennes böcker. Böcker som har lästs lika mycket av pojkar som av flickor.

Ändå beskylls Rowling nu för att vara intolerant. Detta fenomen kan märkligt nog ses allt oftare. Den klassiska feminismen som eftersträvade jämlikhet mellan män och kvinnor attackeras av en ny postmodern rörelse som menar att kön bara är en konstruktion. Att ens tala om män och kvinnor blir enligt dem en kränkning.

Men Rowling har verkligheten på sin sida. Det finns två kön och vilket kön man tillhör spelar mycket stor roll. Att acceptera och respektera transpersoners identitet och livsval är något de flesta av oss tycker är självklart. Men att hävda att kön inte skulle existera är helt enkelt fel.

Vad J K Rowling just nu utsätts för en häxjakt. Alla ingredienser i finns där: Beskyllningen är så befängd att den är omöjlig att värja sig mot. Offrets försök att förklara ses som ytterligare graverande bevis. Människor som försöker påtala absurditeten skräms till tystnad. Andra, tidigare vänner, försöker utnyttja situationen och ansluta sig till mobben.

Man kan tänka sig att transsexuella i historien ofta var de som råkade ut för eller levde i skräck för just den otäcka mänskliga tendensen att i mobb jaga efter en dissident. Nu bedrivs häxjakten i deras namn.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.