Hoppa till huvudinnehållet

Då ska A9 nå full kapacitet igen

Publicerad:
Arkivbild på värnpliktiga från A9 i Kristinehamn i samband med en övning på Villingsbergs skjutfält.
Arkivbild på värnpliktiga från A9 i Kristinehamn i samband med en övning på Villingsbergs skjutfält.

Som NWT tidigare berättat är det klart att Bergslagens artilleriregemente (A 9) i Kristinehamn återinrättas. Någon gång 2026-2030 beräknas regementet nå sin fulla kapacitet igen.

På måndagen presenteras den överenskommelse som slutits mellan regeringen och C och L.

Regementet återbildas för att hantera de ökade utbildningsbehoven som följer av att fler artilleribataljoner återetableras. Regementet ska ansvara för utbildning av två till tre artilleribataljoner för bland annat brigaderna i södra Sverige. Etableringen föreslås inledas i perioden 2021–2025 för att nå full kapacitet under perioden 2026–2030.

– Att Kristinehamn får den här satsningen tillsammans med andra, som förläggningen av EU:s sjukvårdslager, gör att vi åter förstärker Värmland som en viktig centralpunkt för Sveriges krisberedskap och säkerhet, säger Mikael Dahlqvist (S), riksdagsledamot i en kommentar.

Uppgifter: det blir ett nytt regemente i KristinehamnBäckström (C) om regementet: "Nu är vi en bra bit på väg"Oudin (M) om regementet: "Det här är så bra för Kristinehamn"

Förutom Bergslagens artilleriregemente A9 återinrättas även Norrlands dragonregemente (K 4) i Arvidsjaur, Älvsborgs amfibieregemente (Amf 4) i Göteborg, Upplands flygflottilj (F 16) i Uppsala, Dalregementet (I 13) i Falun och Västernorrlands regemente (I 21) i Sollefteå med utbildningsdetachement i Östersund.

Artikeltaggar

ArtilleriregementetInrikes/utrikesMikael Dahlqvist

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.