I år är det mer älgflugor än vanligt i skogarna. Det beror på den milda vintern.
– Det enda sättet att skydda sig mot dem är genom att ha mygghatt och myggnät på sig. Det finns inga medel som fungerar, säger Jonas Malmsten veterinärmedicinsk expert vid SLU.
Jaktvårdskonsulenten Gunnar Glöersen är en av dem som märkt av den rika förekomsten av älgflugor eller hjortlusflugor som de egentligen kallas i de värmländska skogarna. Han har märkt av stora lokala variationer.
– Jag var uppe i Västra Ämtervik och där var det fruktansvärt mycket vissa partier. Det är väldiga lokala variationer. Det kan skilja på bara några 100 meter hur många det finns. I lite torrare marker och myrar brukar det vara värst, säger Gunnar Glöersen.
Mild vinter
Jonas Malmsten är veterinärmedicinsk expert vid SLU och forskat på älgflugor. Just nu håller han på att sammanställa den vetenskapliga artikeln. "Risken för överföring av smitta från hjortlusfluga till avkomma".
– Den generation älgflugor som nu ställer till det för folk och fä är födda under förra hösten och vintern. När det inte finns snö så ser inte fåglarna pupporna som ska bli älgflugor. Men finns det snö kan fåglarna urskilja dem i snön och äta upp dem, säger Jonas Malmsten.
Älgflugan lever företrädesvis av hjortdjursblod, rådjur, älg, hjort och ren.
– Mina norska och finska kollegor har räknat till bortåt 20 000 älgflugor på en älg. Då ska man också tänka på att varje fluga ska äta blod var eller varannan dag. Vi vet inte i vilken utsträckning detta orsakar besvär för älgarna. Men det kan finnas en koppling till svåra hudproblem och håravfall.
Vad är det som gör att älgflugor gärna söker sig till människors hårbotten?
– Den bästa miljön är ju tjock päls, så man kan väl likna människors hår med tjock päls. Men det som gör att de riktar in sig på en människa är faktiskt rörelsen. När älgflugorna är ute och svärmar på hösten vill de hitta sitt nya värddjur. Om en människa rör sig i skogen och kanske plockar svamp så flyger den dit.Det är rörelsen som gör att flugan attraheras till en människa.
Vilka sjukdomar kan älgflugan sprida?
– Den skulle i princip kunna överföra samma typ av sjukdomar som vi får från fästingar. Det har att göra med att den dricker blod från vilda djur. Det finns en risk, men den är väldigt liten och man ska ha väldig otur i så fall.
Han tillägger:
– Sedan är det faktiskt så att en del reagerar ganska kraftigt på hjortlusflugans bett. Precis som vissa människor blir svullna och inflammerade av myggbett. Man kan ha en överkänslighet mot bettet och den överkänsligheten kan leda till feber. Men det är inte flugan som är farlig utan bettet och saliven hos flugan som gör att man blir dålig, säger Jonas Malmsten.