Hoppa till huvudinnehållet

Glädje när skolskogen i Åmotfors är återställd

Publicerad:
Barnen är glada när skolskogen är i ordning igen.
Barnen är glada när skolskogen är i ordning igen. Foto: Kristina Green

När det förra veckan upptäcktes att skolskogen i Åmotfors utsatts för vandalisering var det många barn som blev ledsna. Efter ett upprop på Facebook ställde ortsbor, både vuxna och barn upp för att återställa den naturnära undervisnings- och lekplatsen.

När Monica Aarholdt som jobbar på fritids fick höra att flera saker i skolskogen har blivit förstörda gick hon upp till platsen för att titta. När hon fick se att hinderbanan var nedriven och repen sönderskurna blev hon bedrövad.

Bana och klätterrep var förstörda

Hinderbanan låg som plockepinn när skolans personal upptäckte vandaliseringen.
Hinderbanan låg som plockepinn när skolans personal upptäckte vandaliseringen. Foto: privat

– Jag fick höra om det på skolan, så jag gick upp för att se eländet. Det är bedrövligt att något sådant här händer där barn har sin undervisning och leker. Klätterbanan låg som plockepinn och det värsta är att repen var avskurna med kniv, säger hon.

Vem eller vilka det kan ha varit som har förstört vid platsen, är inte helt känt.

– Det finns teorier att det är unga barn, vi tror att de som gjort detta har mycket dåligt samvete nu. Det värsta i detta är att de haft kniv med sig! En fråga som man får direkt till sig är, vad skulle kunna hänt om de blivit ovänner, det känns inte bra. Detta är något som föräldrar bör ha uppsikt över och prata med sina barn om, barn ska inte gå omkring och ha med sig en kniv.

Upprop på facebook

På väg tillbaka till skolan mötte Monica en grupp barn som var jätteledsna över att inte kunna klättra i hinderbanan längre.

– Då tänkte jag att vi måste försöka göra något åt det och det snabbt. Både förskola, skola och fritids använder platsen för undervisning och lek varje vecka. Jag la ut en förfrågan på Åmotfors facebooksida och fick stor respons där. Det blev många kommentarer på bara ett par timmar.

Hjälpsamma åmotsbor

Aurimas Uscinas, Wilma Tholsson, Alva Andersson, Alma Aurbakken och Felicia Gulbrandsson var med och jobbade i skolskogen i lördags.
Aurimas Uscinas, Wilma Tholsson, Alva Andersson, Alma Aurbakken och Felicia Gulbrandsson var med och jobbade i skolskogen i lördags. Foto: Kristina Green

I lördags samlades ett 30-tal vuxna och barn för att återställa förstörelsen och för att snygga upp på området.

Kent Nyströmmer och Rafael Filipsowski hjälpte till att få de nya repen på plats.
Kent Nyströmmer och Rafael Filipsowski hjälpte till att få de nya repen på plats. Foto: Kristina Green

– Jag följde med upp hit under veckan och tittade på hur det såg ut, det var självklart att vi skulle hjälpa till. Det är en jättebra plats för barn att vara på. Det betyder mycket att de kan vara här, lära sig om djur och natur och vara ute för att leka, säger Kent Nyströmmer och Rafael Filipowski som i lördags var med och hängde upp nya rep i hinderbanan.

Sponsring och hejarop

Det var aktivitet i varje hörn.
Det var aktivitet i varje hörn. Foto: Kristina Green

Gruppen har blivit sponsrad med både material och mellanmål.

– Det är så positivt, vi har fått material, fika och godis till de som hjälper till. Sedan har någon frivillig bryggt kaffe och bakat bullar. Vi är många här men alla har sin uppgift och man håller avstånden för att skapa ett fint område för barnen. Det är så roligt att se att vi, både vuxna och barn, har återställt platsen tillsammans. Sedan får vi många hejarop från de som följer oss på sociala medier.

Både vuxna och barn hjälpte till att snygga upp området kring det naturnära klassrummet.
Både vuxna och barn hjälpte till att snygga upp området kring det naturnära klassrummet. Foto: Kristina Green

– Vi var jätteledsna när vi fick veta att någon hade förstört i vår skolskog. Det känns bra att vi kan hjälpa till i dag och kul att vi kan vara här igen, sa Wilma Tholsson och Alva Andersson, som provgick den återställda klätterbanan.

Nu funkar klätterbanan igen.
Nu funkar klätterbanan igen. Foto: Kristina Green

Artikeltaggar

ÅmotforsBarnNyheterSkogUndervisning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.