Hoppa till huvudinnehållet

Bäckström (C): "Den viktigaste motionen jag har skrivit"

Publicerad:
Daniel Bäckström (C), tar ton för investeringsstöd och mindre vargpopulation.
Daniel Bäckström (C), tar ton för investeringsstöd och mindre vargpopulation. Foto: Joachim Lagercrantz

Värmländske riksdagsledamoten Daniel Bäckström (C) har skrivit tre motioner som är högaktuella i Värmland: två gällande vargen och en gällande Säffles nya enorma laxodling.

– De här frågorna måste upp på bordet, säger han.

Den enorma landbaserade fiskodlingen som planeras att byggas i Säffle kommun är inte den enda som är på gång i landet, även om den i Säffle kommit längst. Och den har fått värmländske riksdagsledamoten Daniel Bäckström (C) att skriva en motion om investeringsstöd för verksamheten. Tillsammans med partikollegan Fredrik Christensson.

– Det är den viktigaste motion jag skrivit hittills tror jag. Jag har följt det här projektet i snart två år och det är oerhört värdefullt för den regionala tillväxten. Men eftersom det handlar om fisk, livsmedelsproduktion, så klassas det inte som en vanlig industriinvestering och då kan de inte söka investeringsstöd hos Tillväxtverket. De reglerna vill jag att regeringen ändrar på.

Kort och gott vill han i motionen att via Tillväxtverket införa investeringsstöd till landbaserade fiskodlingar.

Landbaserad laxodling bör få investeringsstöd, enligt Bäckström.
Landbaserad laxodling bör få investeringsstöd, enligt Bäckström. Foto: Mikael Lindblom

– Anläggningen innefattar hela produktionskedjan genom ny teknik som är hållbar och miljövänlig. Och dessutom ger många arbetstillfällen. Det sänder bra signaler från staten att man är med och stöttar verksamheter som på det sättet får upp den egna livsmedelsproduktionen så att de inte hamnar utomlands istället, säger Daniel Bäckström.

Färre vargar

De andra två motionerna handlar om vargen. För det första att Naturvårdsverket "skyndsamt bör justera miniminivån för gynnsam bevarandestatus till 170–270 vargar".

Frågan har han lagt motioner om tidigare men det blev åter aktuellt då länsstyrelsen förra veckan presenterade kommande licensjakten för varg.

Den mininivå de då utgick ifrån är 300. En siffra som Naturvårdsverket presenterade för regeringen efter en utredning 2015 och som Högsta förvaltningsdomstolen i en dom 2016 anser ska gälla.

– Det har alltid funnits argument för att inte följa riksdagsbeslutet, men jag anser att regeringen ska vara tydliga med att det beslutet följs. En högre siffra slår väldigt hårt regionalt och berör många intresseområden i vårt och några län till. Det är en jätteviktig signal. Det finns partier som vill gå mot 170, men inom intervallet är rimligt, säger Daniel Bäckström.

Antal vargar i landet är en återkommande fråga.
Antal vargar i landet är en återkommande fråga. Foto: Jan Bergstam

Får blir liggande

Den andra motionen i ämnet handlar om konsekvenserna av att ha tamdjur i ett vargtätt län: "Länsstyrelsernas besiktningspersonal ska ha jour dygnet runt, vardag som helg".

Det med anledning av de senaste veckornas vargangrepp på får i länet, då flera får dödats och skadats och måste bli liggande till dess besiktningspersonal är i tjänst igen på måndag.

– Jourverksamheten är viktig för djurägarna. Det är inte så lätt att ta hand om djur som blir liggande, särskilt inte om det är högsommar. Dessutom påverkar det sorgearbetet för djurägaren, säger Daniel Bäckström.

– Ska vi ha den rovdjurspopulation vi har så måste myndigheterna ha de resurser som krävs vid de konsekvenser som kan bli, det måste regeringen känna till. Det har funnit dygnet-runt-jour förut så det borde vara lätt att åtgärda, fortsätter han.

Motionerna kommer att behandlas någon gång under riksdagsåret.

Artikeltaggar

Daniel BäckströmFiskNaturvårdsverketNyheterPolitikRiksdagenRiksdagsledamotSäffle kommunStockholmTillväxtverketVargarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.