Viktigt påminna – så det inte händer igen

Insändare
PUBLICERAD:
Auschwitz Birkenau, låt inte det som hände under andra världskriget hända igen, skriver en orolig insändarskribent.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Är det viktigt att fortsätta berätta om förintelsen?

Jag tycker att det är jätteviktigt att fortsätta att berätta om förintelsen eftersom det är en av de hemskaste händelserna som hänt.

Förintelsen hände under andra världskriget som varade 1939–1945.

Förintelsen började år 1941, det nazisterna först gjorde var att de stängde in judar i så kallade ”gettoområden” där de hade det jättedåligt, det var trångt och dåligt med mat och vatten. Om man vägrade att flytta dit så sköt nazisterna de, för att man skulle kunna veta vilka som var judar och inte så skulle alla judar bära en Davidstjärna så att alla kunde se den.

Många judar dog i gettoområdena eftersom det var så dåligt där, några svälte ihjäl.

Nazisterna började sedan att bygga så kallade ”läger” eller ”koncentrationsläger” som då var förintelseläger eller arbetsläger. På arbetslägena så arbetade man ihjäl sig, men på förintelselägena så gasades man ihjäl.

Några som överlevde förintelsen som judar och var i dessa läger ser likheter med början av förintelsen och det som händer på olika håll i nutid.

Om vi inte fortsätter att berätta om denna händelse och bara glömmer bort det så kommer det vara stor risk att det händer igen och det skulle vara hemskt.

Nazisterna tog livet av omkring 11 miljoner människor, 6 miljoner av dem var judar och resten var homosexuella, personer med funktionsnedsättning, Jehovas vittnen samt andra politiska och religiösa motståndare.

Det finns vissa som inte tror att detta har hänt och att alla som då ”var med” om det bara ljuger. Men det finns bevis att det har hänt. Till exempel Auschwitz som var det största koncentrationslägret och ligger i Polen. Auschwitz är upp delad i 3 olika läger. Auschwitz 1 som var ett vanligt koncentrationsläger med 1 gaskammare, Auschwitz 2 Birkenau som var ett förintelseläger med 4 gaskammare och Auschwitz 3 Monowitz som var ett arbetsläger som inte hade någon gaskammare.

Det viktigaste är att vi lär oss om detta och om mänskliga rättigheter så att detta inte händer igen. Hitler som då var ledaren av nazisterna gjorde detta mot människor bara på grund av vilken religion de tillhörde eller vilken läggning de hade eller vad de tillhörde inom politik.

Med andra ord så gjorde han det mot de han inte gillade.

Amanda H

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.