Hoppa till huvudinnehållet

Så här var första säsongen med turisttåget i Hagfors

Publicerad:
Turisttåget har byggts av Eddie Davidsson
Turisttåget har byggts av Eddie Davidsson Foto: Pia Holmström

Hagfors minnesmuseums nya satsning med turisttåget har varit uppskattat.

– Det har varit väldigt lyckat. Folk har stått och applåderat ibland när vi kommit med tåget, säger Jan Danielsson, guide vid Monica Zetterlundmuseet.

Stiftelsen Hagfors minnesmuseum, där Monica Zetterlundmuseet, Järnvägsmuseet och Bio Hagfors ingår beviljades 850 000 kronor av Leader Växtlust Värmland till projektet "Utveckling av dressintrafiken" förra året. I detta projekt ingår satsningen på turisttåget.

Gratisturer

Coronapandemins begränsningar har gjort att första säsongen inte kom igång lika tidigt som planerat.

– Därför fick alla åka gratis. Folk fick sitta på vartannat säte på grund av corona. Det var bara familjer som kunde sitta bredvid varandra, säger Jan Danielsson.

Går att hyra

Många företag, privatpersoner och Hagfors kommun har också hyrt turisttåget under säsongen.

– Då ingår också chaufför. Det har varit mycket uppskattat. Den 6 juni till exempel hyrdes turisttåget av Kulturskolan som åkte till olika äldreboenden och spelade musik för dem.

Turisttåget trafikerade Hagfors från efter midsommar till den 30 september tre dagar i veckan. Tåget utgick från torget framför Coop. Sedan gick det runt hela Hagfors via Storgatan, Parkvägen över bron runt Älvstranden, Köpmangatan, och Kyrkogatan.

Nu planeras för nästa säsong.

– Det är meningen att det ska bli hållplatser så att man ska kunna kliva på och av tåget när man vill. Vi kommer att ha 6-7 hållplatser, säger Jan Danielsson.

Artikeltaggar

HagforsMonica Zetterlund-museetTurism

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.