Hagfors egen Bianca Ingrosso

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Jag har skrivit 211 krönikor här. Nästan alla handlar om hur bilden av värmlänningar är. I Värmland och i resten av universum.

Men jag är inte ensam.

Youtube sprider nya trender snabbare än en kulturminister hinner säga kluster.

Jag zappar in en normal och framgångsrik Värmlandsskildrare som häckar uppe i Hagfors och han heter Svidde Bärs. Eller ja, det är hans artistnamn. Varför? Han är ju från Hagfors.

Han sitter vid ett bord. Han har t-shirt med Falconlogga och en keps. Framför honom står sju ölburkar och sju plastglas.

Det är allt. Det är hans studio och hans värld. Bärsomanien.

Han pratar rakt in i kameran som vilken David Hellenius som helst.

–Hej, jag är Svidde Bärs. Nu blir det en tjällängchtäst.

Han är stram. Han spänner blicken i tittaren. Nästan som en Tilde de Paula. Han har fler prenumeranter än en normal svensk dagstidning.

–Gjorde ju cidertäst senast å det gick ju inte så bra, säger Svidde.

Nähä, det har jag ju missat, men mina vänner i södra Hagfors säger att det blev lite stökigt i studion.

–Jag känner mig lite seg efter igår.

Han antyder att han drack lite bärs. Han laddade för att dricka bärs genom att dricka bärs. Inte optimalt, kanske, skulle en landslagscoach säga, men vem är en sån att mästra upp en värmlänning ute på den stora internätt-arenan?

Svidde häller upp öl ur sina Falcons 5,2-burkar och det blir en kamp mot skummet, men Svidde vinner.

Avbrott för reklam. Jag blir imponerad; nån har alltså sålt reklam till Svidde Bärs show. Medan Svidde ser hur skummet tystnar får vi veta att HBO finns för oss andra.

Svidde kommer tillbaka.

–Jag börjar med den här och jobbar mej hitåt.

Han är grafiskt exakt med sina sju plastglas.

Första glaset går bra. Det ser inte gott ut, men det är ju tjällängch. Med tajmer. Utmaning.

Han spiller lite. Säger att han ska äta kyckling och ris sen, med hemgjord currysås av Pia. Man anar att hans kropp behöver lite kyckling och ris och sås och Pia. Han ser lite schleten ut.

–Jag ska kolla promillehalten också. Det är ju tjällängch.

Han suckar.

–Det känns bra, men jag hoppas jag får till en bra rap efter trean, säger han och tillägger att det här ju är goare än cider - ja, det är ju bärsch!

Också en sanning som kan slås fast i Hagfors. Pia säger ingenting. Hon är bara en enkel regissör. Svidde är ju YouTube-stjärnan här. En äkta influenser. Hagfors egen Bianca Ingrosso. Vår tids Monica Z eller Christer S.

Jag tänker att det här är Café Bärs på värmländska – väldigt mycket värmländska. Hur ser ett Café Bärs ut på värmländska? Jo det är ju tydligen självklart; en ensam man dricker öl som om det var en verklig prestation. En ensam man tävlar och en Pia tittar på. Tjällänch.

Svidde kämpar på.

–Ja, det är ju lördag i dag i alla fall - gött med bärs… (paus) oj, där fick jag en riktigt sur uppstötning!

Sen blir det reklam igen. Reklamköparna trängs hos Svidde.

Nu är det reklam för Fortum om hur vi ska minska koldioexutsläpp (!) och för MatHem. MatHem kan nog vara klokt. Sitter man hemma för mycket och kollar på Svidde Bärs och tävlar mot honom lär man inte komma ut mer den dan - ens för att köpa hem en pizza.

Men nu går det lite trögt för Svidde.

Han kräks nästan efter fyra hyfsat snabba öl.

–Jävlar va rund jag börjar bli om bena.

Nu börjar Svidde bli lite filosofisk, lite som en David Hellenius.

–Ni kanske undrar varför jag sitter så här och tittar rakt in mot en kamera?

Jo, det gör vi ju kanske, eller snarare undrar kanske nån varför hen tittar på nån som sitter och tittar in i en kamera. Svidde har svaret i en meditativ highlight:

–Jo, det är för att jag spelar in.

Han tillägger:

–Om det kommer en stor rap kommer jag att klara´t.

Medan vi väntar på det blir det reklam igen. Det är så mycket reklam här att TV4 skulle blivit bötfällt, å det grövsta, ens för hälften så många budskap.

Det är - hör och häpna - reklam från Fortum igen. Nu är budskapet att vi använder för mycket plast. Svidde ligger nästan på golvet och krälar med sina sju plastglas när vi är tillbaka i hans tjällänchshow.

Tiden är 13:28 när han…trumvirvel…spyr.

Ja, faktiskt. Live.

Han var beredd med en rosa hink. Han anade kanske. En kaskadspya av guds nåde rakt ner i en hink. Två laddningar. Ridå. Svidde tittar skamset in i kameran:

–Det va inte min dag i dag.

Han hann inte ens mäta promillehalten. Ingen mer reklam. Inte ens för länkarna. Eller för nåt lämpligt dagen efter-piller. Hagfors Bianca Ingrosso lommar ut i köket till sin Pia och sin hemgjorda currysås.

VECKANS

Martin Hederos - Grums Keith Jarrett - nya skiva med musiken till succéboken Osebol, om en liten värmländsk by, är ett fantastiskt stycke pianomusik för världen att överleva hösten med.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.