Hoppa till huvudinnehållet

Den glupska fastighetsskatten

Publicerad:
Fastighetsskatten var en av Sveriges mest avskydda skatter eftersom den just slog så hårt mot breda delar av befolkningen, skriver Nike Örbrink.
Fastighetsskatten var en av Sveriges mest avskydda skatter eftersom den just slog så hårt mot breda delar av befolkningen, skriver Nike Örbrink. Foto: KDU pressbild

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För en barnfamilj handlar det om mindre pengar kvar att kunna göra roliga saker på semestern med, eller färre kronor kvar att köpa julklappar för. För en pensionär är det avgörande för huruvida man kan bo kvar i sitt hem efter ens make eller maka gått bort, skriver Nike Örbrink.

Från flera håll hörs nu förslag om återinförd fastighetsskatt. Ett glupskt förslag som angriper vanliga svenskar som skramlat ihop pengar till en egen bostad. Kanske kan Sverige istället lära sig att rätta mun efter matsäck istället?

Nyligen höjde bland annat SNS konjunkturråd och Kommunal röster om återinförd fastighetsskatt. Skatten som Kristdemokraterna drev på för att avskaffa 2008 var oförutsägbar och slog hårt mot alla de som skramlat ihop pengar till en egen bostad. Framförallt drabbades pensionärer som på ålderns höst tvingades flytta från hemmen de arbetat hårt för att få bo och leva i.

Att det endast är höginkomsttagare som betalar mycket skatt i Sverige är en lögn. Momsen på fredagstacosen eller bensinskatten när det ska skjutsas till lördagens fotbollsmatch är exempel på några av de många skatter som smyger sig in i det svenska vardagslivet. Totalt betalar den genomsnittliga svensken i snitt 22 039 kronor av sin lön i olika skatter inklusive arbetsgivaravgiften varje månad. Det för tankarna till Karlsson i Karlsson på taket som roffar åt sig av det goda hans vänner sparat ihop.

Så skriver du en debattartikel

Fastighetsskatten var en av Sveriges mest avskydda skatter eftersom den just slog så hårt mot breda delar av befolkningen. Enligt Skattebetalarnas förenings rapport skulle ett småhus i Sverige värderat till 3 miljoner få en årlig skatt mellan 11 000 till 27 400 kronor. Det är minst 2 600 kr mer än vad den kommunala fastighetsavgiften i dag ligger på. Men det är inte nog där. En återinförd fastighetsskatt föreslås även omfatta bostadsrätter, det vill säga de som sparat och köpt sin egen lägenhet.

Dagens maxbelopp för kommunal fastighetsavgift på en lägenhet är drygt 1 400 kronor. Med en återinförd fastighetsskatt som också omfattar bostadsrätter, skulle en tvåa på 2,3 miljoner kronor kosta mellan 5 300 och 20 500 kronor i årlig skatt istället. För en barnfamilj handlar det om mindre pengar kvar att kunna göra roliga saker på semestern med, eller färre kronor kvar att köpa julklappar för. För en pensionär är det avgörande för huruvida man kan bo kvar i sitt hem efter ens make eller maka gått bort.

Höga skatter hade möjligtvis kunnat tjäna oss väl om de gjorde oss starka när krisen kommer. När krisen kom visade det sig dock att så inte var fallet. Slöseri och byråkrati har kostat Sverige mycket under en högkonjunktur. Regeringen måste i första hand lära sig att prioritera.

I Sverige betalar man skatt på vardagliga saker som arbete, äta mat och åka bil. Att också betala upp till 27 000 kronor för att få bo i ens eget hem vore bisarrt. Att rätta mun efter matsäck är en dygd. Såvida man inte tycker det är kul i ren allmänhet att ta pengar från hårt arbetande svenskar, då är man bara glupsk.

Nike Örbrink

Förbundsordförande, Kristdemokratiska ungdomsförbundet

Artikeltaggar

BostadsmarknadBostadspolitikDebattFastigheterKDUKommunalKristdemokraternaNike ÖrbrinkSkattebetalarnaSkatterSNS