Belysning, kallbadhus och hinderbana – här är de senaste medborgarförslagen

Publicerad:
Låt konstnären Assa Kauppis staty av Sven-Erik Magnusson få stå i strålkastarljuset, anser en medborgare. Foto: Lena Richardson

Belyst staty, hinderbana och kallbadhus. Det är några av Karlstadsbornas senaste medborgarförslag.

Dansbanan längst ut på Sandgrundsudden är ett av flera medborgarförslag till Karlstads kommun som blivit verklighet i år.

Och de fortsätter komma in även under hösten.

Dröjer vi oss kvar på Sandgrundsudden så vill en medborgare att statyn av Sven-Erik Magnusson blir upplyst i höstmörkret. Med en strålkastare eller spotlight som anknyter till hans långa scenkarriär.

Ett annat förslag är att namnge en offentlig plats efter nöjesprofilen Adam Alsing. Han gick tragiskt bort i sviterna av covid-19 i våras och att namnge en plats efter honom vore att samtidigt hedra honom och lyfta fram hans anknytning till Karlstad, enligt förslaget.

I övrigt är det stort fokus på aktiviteter, både i bostadsområden och centralt i Karlstad.

En hinderbana efterfrågas, men det nämns ingenting om att den ska innehålla gladiatorer.
En hinderbana efterfrågas, men det nämns ingenting om att den ska innehålla gladiatorer. Foto: Helena Karlsson

Bland förslagen finns OCR-hinderbana (Obstacle course racing) på Skutberget eller vid Tyrspåret och flera barn önskar mountainbikebana, pumptrackbana och skateboardpark, som har flest namnunderskrifter bland medborgarförslagen just nu. De skriver i förslagen att de testat det på flera platser under sommarens hemester och vill ha det i sitt närområde.

Medborgarförslag: Emma, 12, vill ha en skatepark

Och det märks även bland förslagen att vinterbadandet är en trend som är här för att stanna. Flera namnunderskrifter stöder förslaget att bygga ett kallbadhus med bastu utanför bryggan vid badplatsen i Mariebergsviken.

Med ett kallbadhus i Mariebergsviken kan det bli ett dopp efter skridskoåkningen.
Med ett kallbadhus i Mariebergsviken kan det bli ett dopp efter skridskoåkningen. Foto: Helena Karlsson

Där finns redan en stor parkering och trevligt belyst skulle det vara till glädje för både Karlstadsbor och turister, enligt förslaget.

Mycket blir av

Anders Holmquist, utvecklingschef på kultur- och fritidsförvaltningen, har koll på de förslag som berör den nämnden.

– Jag har närmare 100 förslag sparade som kommit in de senaste åren. För även om det blir ett nej i första läget ligger förslagen kvar hos oss och kan bli av senare men kanske på en annan plats, där det passar. Vi jobbar kontinuerligt med att få in dem i vår verksamhet.

Boulebanor, utegym, dansbanan och Solapromenaden med frågesport är alla från början medborgarförslag som genomförts i kommunen. Även hoppgroparna för gymnastikföreningen som nu byggs vid nya Fredricelundsskolan.

Själv tycker han att ett kallbadhus i Mariebergsviken låter härligt.

– Det blir som på pirerna i England. Förslaget om hinderbana har jag sett tidigare och det har vi byggt en i motionsspåret på Kronoparken. En läxa vi måste lära oss tror jag är att varje vår lyfta upp det vi redan gjort och återmarknadsföra det så att folk vet att det finns, säger Anders Holmquist.

Artikeltaggar

Adam AlsingAnders HolmquistBastuFredricelundsskolanHemesterKarlstads kommunKarlstads kommunKronoparkenKultur- och fritidsförvaltningenMariebergsvikenMedborgarförslagNyheterOCRPolitikSandgrundsuddenSkateparkSkutbergetSven-Erik Magnusson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare