Hoppa till huvudinnehållet

Taiwan kan bidra till ett starkare FN

Publicerad:
Vi hoppas att vägen ut ur pandemin kan bli en möjlighet för mer samarbete och ökad ömsesidig förståelse samt att Sverige kan uttrycka sitt stöd för att Taiwan ska få delta i FN, skriver Vincent Yao.
Vi hoppas att vägen ut ur pandemin kan bli en möjlighet för mer samarbete och ökad ömsesidig förståelse samt att Sverige kan uttrycka sitt stöd för att Taiwan ska få delta i FN, skriver Vincent Yao. Foto: Wally Santana/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Taiwan vill dock inte ha världens sympati för att vi har blivit diskriminerade utan vi vill ha dess respekt, för Taiwan har nämligen så mycket att bidra med, skriver Vincent Yao.

Den 21 september 2020 markerades de Förenta Nationernas 75-årsjubileum och dess generalförsamling hålls nu under de speciella omständigheter som råder under Covid-19-pandemin. Vid det här laget har den pandemi, som i delar av världen fortfarande är förödande, påverkat de flesta på ett eller annat sätt.

Det var av yttersta vikt för länder att koordinera och samarbeta för att effektivt kunna möta hotet tillsammans i början av pandemin men det är även lika viktigt att samarbeta för att hjälpas åt med återhämtning och återuppbyggnad när det omedelbara hotet ger vika. Taiwan är högst motiverat, kapabelt och redo att bidra till att världen återhämtar sig från denna kris men är tyvärr fortfarande uteslutet från att delta i FN på grund av motsättningar från en auktoritär stat.

Det har undgått få att Taiwan på ett diskriminerande sätt uteslöts från Världshälsoorganisationen vid en tidpunkt när ett världsomspännande samarbete var av yttersta vikt. Men Taiwan lyckades ändå i sin kamp mot Covid-19 och har i skrivande stund 515 bekräftade fall och bara 7 dödsfall.

Vincent Yao, chef för Taiwans representationskontor i Sverige.
Vincent Yao, chef för Taiwans representationskontor i Sverige. Foto: Taipei Mission in Sweden

Taiwan agerade snabbt och handlingskraftigt mot Covid-19 redan i december 2019. Genom strikta gränskontroller, karantänprocedurer samt etableringen av ett Central Epidemic Command Center lyckades vi på ett effektivt sätt möta hotet. Taiwan lyckades med det här utan att stänga ned samhället och på vägen har vi även på ett transparent vis delat med oss av information till omvärlden om hur vi bekämpat viruset.

Så skriver du en debattartikel

FN:s hållbara mål för Agenda 2030 prioriteras högt av Taiwan och vi har utfört ett bra arbete med de hållbara målen de senaste åren. På flera områden så som jämlikhet, ekonomisk utveckling, rent vatten, sanitet, jämställdhet och hälsa är vi på en nivå att jämföra med OECD-länder. Taiwan har även sedan länge hjälpt sina partnerländer i Afrika, Asien, Karibien, Sydamerika och Stilla havet med sina hållbara mål på områden som ren energi, avfallshantering, och katastrofförebyggande.

Folkrepubliken Kina sätter kontinuerligt press på länder och internationella organisationer att inte interagera med Taiwan. Men Taiwan visar sitt värde som en likasinnad partner under Global Cooperation and Training Framework (GCTF) vilket startades av Taiwan och USA 2015 för att främja multilaterala samarbeten och stärka kapacitetsbyggande mellan länder i den Indo-pacifiska regionen. Sedan 2018 har även Japan gått med som fullvärdig partner och flera andra likasinnade länder har varit med och organiserat workshops.

Genom GCTF har Taiwan kunnat samarbeta med fler än 500 representanter och experter från 39 länder på områden så som antikorruption, kvinnors egenmakt och demokratisering. Sverige är ett av dessa likasinnade länder som var med och organiserade en workshop om att motverka desinformation.

Taiwan har uppmärksammats för sin framgång i att bekämpa Covid-19 och många länder har höjt sina röster för att Taiwan borde inkluderas i Världshälsoorganisationen, även Sverige. Taiwan vill dock inte ha världens sympati för att vi har blivit diskriminerade utan vi vill ha dess respekt, för Taiwan har nämligen så mycket att bidra med.

Taiwan har en fri marknadsekonomi som omfamnar innovation, entreprenörskap och privatsektorledd tillväxt och vi håller även fast vid de demokratiska principerna. Taiwan och Sverige är likasinnade länder med gemensamma värderingar som båda lägger stor vikt vid att respektera de mänskliga rättigheterna. Vi hoppas att vägen ut ur pandemin kan bli en möjlighet för mer samarbete och ökad ömsesidig förståelse samt att Sverige kan uttrycka sitt stöd för att Taiwan ska få delta i FN.

Vincent Yao

Representant, Taipei Mission in Sweden (Taiwans representationskontor i Sverige)

Artikeltaggar

Agenda 2030CoronavirusetDebattFNKinaTaiwanWHO