Hoppa till huvudinnehållet

Konstruktören efter byggstoppet: "Det är för lite armering i den nya bron"

Publicerad:
För en dryg vecka sedan upptäcktes en spricka i brokonstruktionen i Nya Elverumsbron som ska gå över Örsholmsälven mellan Örsholmen och Lamberget. En inledande analys visar att det är förlite armering i bron. Foto: Lisa Olaison / NWT Arkiv

Förra torsdagen stoppades byggandet av Nya Elverumsbron i Karlstad efter att en spricka hade hittats i brokonstruktionen.

Nu har WSP som har ritat bron gjort en första utredning.

– Vi känner inte till fler sprickor, men utredningsarbetet fortsätter.

Det säger Mattias Hörling, affärsområdeschef på WSP.

Nya Elverumsbron över Örsholmsälven mellan Örsholmen och Lamberget är nästan färdig och planen var att den skulle invigas i november. Men så blir det inte.

När ytskiktet skulle läggas på den 114 meter långa bron upptäcktes en spricka i betongkonstruktionen. Det gjorde att alla arbeten stoppades och konsultbolaget WSP som har ritat bron påbörjade en utredning för att ta reda på hur den har uppstått.

Under förra fredagen fick man indikationer om att mängden armeringsjärn är för låg som skulle kunna ha berott på en miss som lett till konstruktionsfel.

Nu har WSP gjort en första utredning av händelsen.

– Den visar att bron inte kommer att kollapsa. Det var inte heller något som vi trodde skulle ske, säger Stefan Prochazka, projektledare på Karlstads kommun.

– Vi känner inte till fler sprickor, men utredningsarbetet fortsätter, säger Mattias Hörling.

Det har funnits indikationer om att bron innehåller för lite armeringsjärn. Har det bekräftats?

– Vår inledande analys visar att det är för lite armering, men vad som har gått fel vet vi inte än.

När kommer utredningen vara klar?

– Det kan jag inte uttala mig om. Inte heller hur länge brobygget fördröjs. Men vi arbetar tillsammans med kommunen för att hantera den här situationen som har uppkommit på bästa sätt och har en bra diskussion med dem, säger Mattias Hörling.

Enligt Stefan Prochazka ska kommunens och WSP:s jurister utreda de ekonomiska aspekterna av det som har hänt.

– Vi har både ett standardavtal och ett ramavtal som är skrivet mellan parterna som ska gås igenom.

Nya Elverumsbron ska ersätta Elverumsbron som är i dåligt skick. De tyngsta fordonen är dock redan förbjudna att trafikera den.

Artikeltaggar

Bostad och byggenElverumsbronKarlstads kommunLambergetÖrsholmenStefan ProchazkaWSP

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.