Hoppa till huvudinnehållet

Johan Airijoki gör uttrycksfull glesbygdsrock

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Om förra skivan fokuserade på rötterna och bakgrunden är det möjligen lite mer av Johan Airijoki själv på nya skivan.

Det handlar om kärlek, arbete och drömmar någonstans på den glidande skalan mellan pojke och man. Det är karg glesbygdsrock, men det är samtidigt fullt av känslor och det märks i detaljerna att han vet vad han pratar om.

Johan Airijoki sjunger blues för glesbygden

Dialekten, orden, rytmen och betoningen bidrar till att det känns autentiskt även när han blandar in franska i det lite korthuggna Gällivare-målet. Nästa år ska han turnera med en Dan Andersson-föreställning tillsammans med Göran Greider och det är en alldeles utmärkt casting; Airijoki är för gruvarbetaren vad Dan Andersson är för kolaren – en röst inifrån som når fram mycket bättre än den som iakttar på håll.

Även om det tappar lite precision och fart ibland skapar Airijoki tillsammans med Malmbergets Rockklubb musik som träffar lite längre in i kroppen.

Bästa låt: Vi finns till

Artikeltaggar

BluesGöran GreiderPoesiRecensionRockSkivor