Hoppa till huvudinnehållet

Gerd Göran, 101, är Årets utropstecken

Publicerad:
Gerd Göran fick på fredagen ta emot priset "Årets utropstecken 2020" av Värmlands konstnärsförbund. Hon är konstnären som bevarat både lyskraft och skaparkraft ända upp i hundraåren.
Gerd Göran fick på fredagen ta emot priset "Årets utropstecken 2020" av Värmlands konstnärsförbund. Hon är konstnären som bevarat både lyskraft och skaparkraft ända upp i hundraåren. Foto: Lena Richardson

Ett 101-årigt utropstecken strålade ikapp med solen i Karlstad - konstnären Gerd Göran prisades på fredagen av Värmlands konstnärsförbund.

– Åren har gått, jag fyller 102 i januari, men det här ger mig nya energier och glädje att kämpa på!

"Årets utropstecken" är ett pris som medlemmarna i konstnärsförbundet får ge förslag på och i år föll valet på Gerd Göran. I motiveringen framhålls att hon som 100-åring i fjol drog fulla hus till två stora separatutställningar, en i Arvika och en i Örebro. Därtill höll hon ett bejublat tal, när konstnärsförbundet firade sitt 100-årsjubileum. I motiveringen betonas också hennes "okuvliga kreativitet, livsglädje och energi".

– Å så fint! Det måste jag ha på väggen, säger hon glatt och håller upp diplomet mot höstsolen.

Skapar i tyg

Hon är fortfarande aktiv i konsten, hemma i Sångshyttan i Hällefors kommun.

– Jag ser ju väldigt dåligt, så någon målning blir det inte, men jag klipper i tyg istället. Jag har kommit på något nytt, vad det nu ska bli, säger hon.

Hon känner stor tacksamhet över att ha skaparkraften kvar.

– Det känns som en livsgåva att ha det. Det är också genom att få vara en skapande människa det blivit så - och så fortsätter jag ända in i hundraåren, visst är det spännande! säger hon.

Hur känns det att vara ett utropstecken?

– Jag blir ju stolt och glad över att få sådana ord. Det ger extra skjuts att fortsätta.

Risktagande konstnär

Samtidigt prisades ytterligare en konstnär. Årets stipendium till Åke Nermans minne går till Kristin Andreassen, Karlstad, som skulpterar fritt i keramik.

– Ett stort inslag i mitt arbete är att experimentera. Jag tycker om att inte vara för säker. Jag tar risker i arbetet, berättar hon.

Kristin Andreassen prisas av Värmlands konstnärsförbund med årets stipendium till Åke Nermans minne.
Kristin Andreassen prisas av Värmlands konstnärsförbund med årets stipendium till Åke Nermans minne. Foto: Lena Richardson

Just nu kan hon ses på Höstsalongen i Arvika, där två av hennes skulpturer är med. Snart ska också ett offentligt konstverk upp i Karlstad.

Hon är glad över stipendiet och motiveringen, där hennes nyfikenhet och experimentlusta lyfts fram.

– Och speciellt roligt är att de som nominerat och bestämt det här är kollegor i Värmlands konstnärsförbund. Det är extra spännande och roligt att man blir sedd och uppskattad för det man gör. Det sätter jag stort värde på!

Kommer du också att hålla på tills du är 101?

– Hoppas det! Det gäller att hålla sig i form och Gerd Göran är en stor inspiration.

Gerd Göran och Kristin Andreassen prisas av Värmlands konstnärsförbund, vars ordförande Bo Wadman-Larson läste upp motiveringarna och räckte över diplom och blommor.
Gerd Göran och Kristin Andreassen prisas av Värmlands konstnärsförbund, vars ordförande Bo Wadman-Larson läste upp motiveringarna och räckte över diplom och blommor. Foto: Lena Richardson
Gerd Göran, 101 år, ställer ut i sommarGerd Göran fyller hundra – och fortsätter att skapaSpännande möten på livfull höstsalongKonstmässan förstärker med 101-årig gäst

Artikeltaggar

ArvikaGerd GöranHälleforsKarlstadKonstNöje/KulturVärmlands konstnärsförbundVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.