Hoppa till huvudinnehållet

FBK berättar om nya jättesatsningen

Publicerad:
Färjestad och lokala investerare har stora planer på gång för en utbyggnad av Löfbergs arena. Här visar vd:n Stefan Larsson och Per Johansson, fastighetsmäklare på Real Advice upp byggnaden som ska innehålla ett nytt gym för spelarna och kontorslokaler för uthyrning. Foto: Lisa Olaison

Snart inleder Färjestad och lokala investerare utbyggnaden av Löfbergs arena. Det är en mångmiljoninvestering på en ny byggnad där man ska anlägga ett nytt gym för klubbens spelare.

Nybygget ska även innehålla kontorslokaler för uthyrning och kan få en stor servering på taket. FBK vill också skapa ett test- och utvecklingscenter inom hälsa.

Färjestad BK:s vd Stefan Larsson visar stolt upp skisserna på den nya tillbyggnaden av Löfbergs arena som NWT kort berättade om i somras. De har ritats av Ulf Bergfjord som även stod bakom arenans utformning.

Det var i juli som klubben fick bygglov för ett stort fyravåningskomplex på baksidan av dagens arena mot Klarälven.

– Bakgrunden till den här satsningen är att de gymlokaler för våra junior- och ungdomsspelare längre söderut på Färjestad som vi hyrt skulle rivas. Då behövde vi hitta en annan lösning och valde därför att göra en utbyggnad av Löfbergs arena med en helt ny gymdel, säger Stefan Larsson.

Den nya fyravåningsbyggnaden som blir cirka 4 500 kvadratmeter stor får en gul fasadkulör och är tänkt att börja byggas inom kort.
Den nya fyravåningsbyggnaden som blir cirka 4 500 kvadratmeter stor får en gul fasadkulör och är tänkt att börja byggas inom kort. Foto: Illustration: A Bergfjord AB

Men Färjestad bestämde sig ganska snabbt för att utöka projektet rejält. Nu har det växt till en mångmiljoninvestering som blir fyra våningar hög och får en totalyta på cirka 4 500 kvadratmeter.

– Så är det. Gymmet blir 500-600 kvadratmeter stort och toppmodernt. Det är viktigt att sticka ut med bra träningsfaciliteter för att locka till oss unga spelare och här kommer även våra a-lagsspelare träna de dagar som de inte har matcher. Då håller de till i FBK Center.

Förutom ett toppmodernt gym på 500-600 kvadratmeter blir det plats för cirka 4 000 kvadratmeter stora kontorslokaler samt en ny och större sluss in till arenan för bland annat OB-bussar och bortalagens bussar. På taket kan det bli en större servering i västläge mot Klarälven.
Förutom ett toppmodernt gym på 500-600 kvadratmeter blir det plats för cirka 4 000 kvadratmeter stora kontorslokaler samt en ny och större sluss in till arenan för bland annat OB-bussar och bortalagens bussar. På taket kan det bli en större servering i västläge mot Klarälven. Foto: Illustration: A Bergfjord AB

Den nya utbyggnaden kommer dock att domineras av kontorslokaler för uthyrning.

– Vi vet att det finns ett stort intresse bland många företag i Karlstad, bland annat inom vårt partnernätverk, att hyra lokaler vid arenan.

– Här finns redan bra konferenslokaler, lunchmöjligheter, parkering och ett klinik- och träningskluster och vi kan erbjuda väldigt flexibla paketlösningar, säger Stefan Larsson.

– Förhandlingar pågår redan med flera intressenter från branscher som vill etablera sig i de nya lokalerna och vi kan erbjuda sammanlagt cirka 4 000 kvadratmeter ytor, säger Per Johansson fastighetsmäklare hos Real Advice som har uppdraget att hyra ut ytorna.

Kontorslokalerna blir ljusa med utsikt över Klarälven. Det pågår redan förhandlingar med flera företag som vill etablera sig här.
Kontorslokalerna blir ljusa med utsikt över Klarälven. Det pågår redan förhandlingar med flera företag som vill etablera sig här. Foto: Illustration: A Bergfjord AB

– Det här är ett otroligt spännande projekt och det är en styrka att man kan genomföra en den här satsningen nu, fortsätter han.

Färjestad har fått med sig flera lokala investerare i projektet.

– Vi ser goda möjligheter att skapa ekonomisk lönsamhet i den här satsningen som breddar våra intäkter. Bygget kommer även innehålla en ny och bättre sluss in till arenan.

– Det gör att vi kan få plats både med OB-bussar och bortalagets bussar och det blir en drift- och säkerhetsmässig förbättring, säger Stefan Larsson.

Takterrass med servering

På taket till fyravåningsbyggnaden blir utsikten fantastisk över Klarälven.

– Det gör att vi har tankar på att anlägga en stor servering i västläget mot vattnet. Det skulle kunna bli något alldeles extra, fortsätter FBK-vd:n.

Byggstarten för nybygget planeras ske nu i höst och tanken är att lokalerna ska stå klara vid årsskiftet 2021/2022. Gymsatsningen är tänkt som ett första steg mot en större friskvårdsinvestering.

Vill bygga hälsotestcenter

– Vi vill bygga upp ett test- och utvecklingscenter inom hälsa. Det ska vara en bred verksamhet där vi vill samarbeta med Karlstads universitet och även idrotten i stan, bland andra IF Göta.

– Det är tänkt att fungera lite som Toppidrettssentret i Oslo och vi hade nyligen ett möte med idrottsföreningarna i Karlstad kring tankarna, säger Stefan Larsson.

Färjestad vill, som NWT tidigare har berättat, även utveckla sina arenor. Närmast på tur står träningshallen Kobbs Arena som man vill förvandla till en multiarena.

– Så fort nya Tingvalla isstadion som börjar byggas i vår står klar med en bandyplan och två hockeyrinkar kan vi flytta träningsverksamhet dit.

Stor kapacitet

Tanken är att skapa en sporthall med kapacitet för 1 500 åskådare för ishockey, 2 000 för handboll och innebandy och 3 000 för konserter.

– Det vore ett väldigt lyft för inomhusidrotten i stan. Tack vare nya isstadion kan vi lägga fler träningar dit och det innebär att vi kan hyra ut Löfbergs arena till fler konserter och andra arrangemang, säger Stefan Larsson.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFärjestad BKIF GötaKarlstads universitetLöfbergs ArenaPer JohanssonReal AdviceSportStefan Larsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.