Tidemand i täten inför Sardinien

Publicerad:
Pontus Tidemand är laddad för Sardinien. Foto: @World

Pontus Tidemand leder WRC 2 inför VM-rallyt på Sardinien fredag–söndag.

– Det känns förstås jättebra. Vi visar att vi är att räkna med och att vi vill vara med i fighten, säger han.

Tidemand med kartläsaren Patrik Barth har tagit två segrar (Mexiko och Turkiet) och lika många tredjeplatser på fyra starter och toppar proffsklassen i R5, WRC 2, fem poäng före Mads Østberg, som dock vunnit alla sina tre framträdanden. Nu möts de igen.

– Mästerskapet är långtifrån avgjort. Jag körde rekognosering här på Sardinien en gång för några år sen men jag har aldrig tidigare tävlat här. Kanske att det sätter oss i ett underläge jämfört med våra största konkurrenter, men vi ska göra allt vi kan för att ge dem en match och siktar på att plocka poäng, säger Tidemand i ett pressmeddelande.

Under de två veckor som gått sen tävlingen i Turkiet har han bland annat varit på ett intensivt test i Tyskland med Skoda Motorsport.

– Jag har knappt hunnit sitta ner sen vi lämnade senaste rallyt och just nu känns det bara positivt. Det har blivit en hel del körning under de här veckorna så jag hoppas lite på att jag fortfarande är kvar i tävlingsbubblan och att det går lättare att kasta sig in i ett nytt event då.

Rally Italia Sardegna har serviceplatsen i Alghero och tävlingens 16 specialsträckor körs på öns karaktäristiskt sandiga vägar. De är snabba men smala och kantas av buskar, träd och stenar, något som inte ger mycket till utrymme för misstag.

– Vägarna är inte lika steniga och knaggliga som i Turkiet, men de är långt ifrån släta och man gör bäst i att ha huvudet med sig här också och ha en hållbar strategi. Vi ska dessutom ta oss igenom sträckorna två gånger på förmiddagarna innan vi kommer till service så där vill man inte göra någon stor tabbe. Det kommer bli svårt och riktigt tufft men framförallt kul och vi vill inget hellre än att få ännu ett bra resultat att ta med oss hem härifrån, säger Tidemand.

Petter tillbaka

Petter Solberg gör också VM-comeback. Världsmästarens (2003) återkomst handlar dock bara om en sträcka, den avslutande 6,9 kilometer korta powerstagen. Han kör en Citroën C3 WRC och i kartläsarstolen sitter trefaldige VM-trean Andreas Mikkelsen. Starten är ett reklamjippo för italienska däckmärket Pirelli.

Oliver vann i Estland

Sonen Oliver, nybliven 19-åring, gör sitt tredje rally i årets WRC 3-mästerskap och ställer upp i sin Skoda Fabia Evo. Han och irländske kartläsaren Aaron Johnston ligger totalt fyra efter femteplats i Sverige, brutet i Mexiko och klasseger senast i Estland.

Ytterligare en värmlänning finns med, Jonas Andersson bredvid norrmannen Ole Christian Veiby i WRC2.

Artikeltaggar

Jonas AnderssonMads ØstbergOle Christian VeibyOliver SolbergPatrik BarthPetter SolbergPontus TidemandRallyRally-VM

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare