Hoppa till huvudinnehållet

Oproportionerligt om blyammunition i våtmarker

Publicerad:
Exempelvis medför definitionen av våtmark att nästan hela Sverige skulle klassas som våtmark. Tillfälliga ”våtmarker” till följd av regn eller snösmältning omfattas och även området i en radie om 100 meter kring våtmarker, skriver Tomas Tobé, Pål Jonson och Marléne Lund Kopparklint.
Exempelvis medför definitionen av våtmark att nästan hela Sverige skulle klassas som våtmark. Tillfälliga ”våtmarker” till följd av regn eller snösmältning omfattas och även området i en radie om 100 meter kring våtmarker, skriver Tomas Tobé, Pål Jonson och Marléne Lund Kopparklint. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ett praktexempel på att i onödan försvåra för just jakt är EU-kommissionens ambition att fasa ut användningen av blyammunition i våtmarker, skriver Tomas Tobé, Pål Jonson och Marléne Lund Kopparklint.

Rättstryggheten för svenska jägare och möjligheterna till svensk jakt hotas nu av ett EU-förbud av blyammunition i våtmarker. S-MP-regeringen har suttit på händerna under arbetets gång och har röstat för förslaget. Vi moderater driver därför på i Europaparlamentet för att den bristfälliga lagstiftningen ska stoppas.

Sverige har en lång tradition av jakt och viltvård och här i landet finns hundratusentals jägare. Moderaterna slår vakt om denna långvariga tradition. Vi värnar principen om att beslut om jakt på till exempel varg och skarv ska fattas så nära de som berörs som möjligt. Vi är starka motståndare till att i onödan försvåra för laglydiga jägare eller sportskyttar. Ett praktexempel på att i onödan försvåra för just jakt är EU-kommissionens ambition att fasa ut användningen av blyammunition i våtmarker.

Att begränsa användningen av bly i naturen och skydda människa och miljö är viktigt. Här i Sverige har vi också ett starkt naturskydd och noggranna restriktioner för bly i våtmarker. De nya pålagorna från EU är däremot ytterst illa utformade, särskilt när de ska implementeras i Sverige.

Så skriver du en debattartikel

Exempelvis medför definitionen av våtmark att nästan hela Sverige skulle klassas som våtmark. Tillfälliga ”våtmarker” till följd av regn eller snösmältning omfattas och även området i en radie om 100 meter kring våtmarker. Detta är naturligtvis helt oproportionerligt.

Det som är riktigt dåligt med förslaget är att rättstryggheten sätts helt ur spel. Jägare som enbart befinner sig vid en våtmark med blyhagelpatroner i fickorna riskerar att anses skyldiga till brott. Principen om att den som är anklagad för brott ska anses vara oskyldig tills motsatsen har bevisats i domstol åsidosätts helt här, vilket är oacceptabelt.

Att S-MP-regeringen inte är bekymrade över detta är anmärkningsvärt. Nyligen röstade regeringen istället ja till förslaget på EU-nivå. Agerandet förtjänar en rejäl förklaring av berörda ministrar, som Isabella Lövin (MP) och Jennie Nilsson (S).

Att stoppa förbudet kommer tyvärr inte vara enkelt, men en möjlighet finns i Europaparlamentet. Vi moderater driver därför på för att det ska föras upp på agendan i parlamentet och på så sätt göras möjligt att skjutas ned.

Svenska jägare har stor erfarenhet av att arbeta med riskhantering och står oftast för en mycket ansvarsfull jakt. De ska inte behöva drabbas av denna ogenomtänkta idé och rättsosäkra regelverk.

Tomas Tobé (M)

Europaparlamentariker

Pål Jonson (M)

Marléne Lund Kopparklint (M)

Riksdagsledamöter för Värmland

Artikeltaggar

DebattEUEU-kommissionenEuropaparlamentetIsabella LövinJaktJennie NilssonMarléne Lund KopparklintMiljöpartietModeraternaNaturskyddPål JonsonRegeringenSocialdemokraternaSportskytteTomas TobéVapen