Hoppa till huvudinnehållet

Arvikabandet debuterar: "80-talsinfluenser finns där hela tiden"

Publicerad:
Fem-mannabandet Exlo släpper sitt första album. Linnea Waljestål – i mitten – bildade bandet redan som 9-åring.
Fem-mannabandet Exlo släpper sitt första album. Linnea Waljestål – i mitten – bildade bandet redan som 9-åring.

Hon bildade bandet redan när hon var 9. Nu tio år senare är det dags för albumdebuten. Arvikabandet Exlo inspireras av band som Journey, Europe och Toto men månar samtidigt om ett eget sound.

Allt är den amerikanska hårdrocksgruppen Kiss fel.

När Linnea Waljestål som 9-åring fick se bandet på tv inför en skrikande publik förstod hon vad som var det roligaste här i livet.

– Det var Kiss som fick mig att bilda mitt första band, säger Linnea Waljestål.

Nu – tio år senare – efter namn- och medlemsbyten är det dags att släppa ett debutalbum.

– Jag tror att själva grejen att stå på en scen inför en publik, det var nog det som jag upplevde så starkt. Den känslan! Kiss har ju alltid också haft en häftig scenshow, det hjälpte nog till.

Linnea Waljestål fick sitt första trumset när hon var tre år. Då hade hon redan bankat på möbler och kastruller hemmavid under dryga året.

– Jag sjöng och spelade trummor direkt från start.

Utöver Kiss fattade hon tidigt tycke för flera akter från 80-talet, bland andra George Michael och Whitney Houston.

– Av någon anledning har jag alltid varit väldigt svag för 80-talsartister. Så är det än i dag.

Ellinor Bergkvist, Nathapat Ketmai, Linnea Waljestål, Oliver Lee och Liv Haglund.
Ellinor Bergkvist, Nathapat Ketmai, Linnea Waljestål, Oliver Lee och Liv Haglund.

Syntar och stämsång

Alla fem medlemmarna i Exlo sjunger men Linnea står för leadsången. Kombinationen att vara sångare och trummis går igen i grupper som The Eagles och Genesis med Phil Collins.

– Phil Collins är en annan stor inspirationskälla. För mig är det självklart att sjunga och spela trummor, det är så jag alltid har gjort.

Tidigare hette bandet Lill, där var varje bokstav hämtat från medlemmarna initialer på bästa Abba-manér.

– När två av medlemmarna slutade så fick vi byta namn. Vi kände också att namnet Lill började kännas lite fel när vi kom upp i sena tonåren.

I dag består bandet utöver Linnea av Ellinor Bergkvist som varit med sedan bandet bildades, Nathapat Ketmai, Oliver Lee och Liv Haglund. Alla från Arvika och Åmotfors och i åldrarna 19 till 21.

– Vi försöker variera vår musik. Men 80-talsinfluenser finns där hela tiden. Vi jobbar mycket med rytmik, syntar och stämsång. Journey, Europe och Toto är våra huvudinspirationer.

– Men vi blandar samman alla influenser och vaskar fram något eget.

Värmländska musiker om Eddie van Halen: "En av de största"

"Vi har förstört världen"

Linnea har varit delaktig i alla bandets låtar, texterna beskriver hon också som väldigt varierande.

– En låt som "Broken World" till exempel. Den är lite speciell både vad gäller text och musik. Texten handlar om att vi har förstört världen – både miljömässigt och samhällsmässigt – och att det bara är vi som kan fixa det. Men vi har även låtar som handlar om kärlek. Och låtar som inte handlar om någonting alls utom att må gott.

Debutalbumet släpps på måndag den 12 oktober men firas redan på lördag med en konsert på Ritz i Arvika. Antalet i publiken styrs av restriktionerna och spelningen kommer att sändas digitalt på bandets Facebooksida, Vimeo och Youtube.

– I grund och botten är vi en grupp vänner. Så livekänslan är viktig för oss, vi älskar att spela tillsammans. Det är en härlig adrenalinkick.

Bildade Vikingarna

Hon lever och andas musik.

– Jag läser Musikproduktion på Ingesund och har spelat in, mixat och producerat skivan tillsammans med min pappa Peter. Musik är det enda jag kan tänka mig att syssla med. Och så har det alltid varit, berättar Linnea.

Intresset för musik finns väldokumenterat i släkten. Hennes morfar, Svante Waljestål, var med och startade The Vikings, sedermera Vikingarna.

– När jag var tre bad jag morfar spela piano för mig. I efterhand har han berättat att när han spelat klart tittade jag på honom och sa: "Musik, det är allt livets krydda det". Jag var väldigt lillgammal, haha.

Just nu fokuserar hon fullt på bandet men parallellt när hon också en solokarriär.

– Under eget namn gör jag en annan slags musik. Mer åt pop och visa.

Artikeltaggar

80-talÅmotforsArvikaKissNöje/KulturRitzRockVikingarnaYoutube

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.