Ambulansstationen i Råda invigd

Publicerad:
Ambulanssjuksköterskorna Sofia Andersson, Jennifer Bergqvist, Åsa Edgren, Olivia Blomgren och Lena Persson vid invigningen av nya ambulansstationen Foto: Pia Holmström

Ambulansstationen i Råda invigdes officiellt under torsdagen efter att ha varit i drift i en månad. Statistik visar att utryckningstiden gått ner med cirka en minut efter flytten från Hagfors.– Det är fantastiskt att få kvitto på att det vi gjort fått monumental effekt, säger Peter Nordin, tf ambulanschef.

Regionrådet Eva Julin Dombrowe (L) klippte invigningsbandet när ambulanspersonal, politiker och tjänstemän som varit med i processen för att ambulansstationen ska bli verklighet var inbjudna.

Eva Julin Dombrowe (L) andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden klippte invigningsbandet med hjälp av Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör och Annette Andersson, fastighetschef Region Värmland.
Eva Julin Dombrowe (L) andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden klippte invigningsbandet med hjälp av Lena Gjevert, hälso- och sjukvårdsdirektör och Annette Andersson, fastighetschef Region Värmland. Foto: Pia Holmström

Solcellsanläggning

PO Lennartzon som varit projektledare för byggnationen berättade om processen.

– Vi har solceller på huset. Det är region Värmlands första solcellsanläggning. Genom den hoppas vi få ner driftskostnaderna, säger han.

Syftet med flytten av ambulansstationen till Råda var att få ner utryckningstiderna. Kravet på att ha högst 90 sekunders utryckningstid gick inte att hålla på ambulansstationen i Hagfors som inte var ändamålsmässig. Peter Nordin visar statistik vecka för vecka som visar att genom flytten till Råda ligger utryckningstiden på cirka 1,10 minuter.

– Vi håller ledtiden med råge, säger han.

Peter Nordin, tf ambulanschef visar hur utryckningstiderna minskat sedan ambulansverksamheten flyttat till Råda
Peter Nordin, tf ambulanschef visar hur utryckningstiderna minskat sedan ambulansverksamheten flyttat till Råda Foto: Pia Holmström

Gym

Det är inte bara utryckningstiderna som blivit bättre. Personalen har fått fräschare och ändamålsenliga lokaler. Personalen har bland annat fått ett eget gym.

– Det är ju nödvändigt i jobbet. Det är också krav på att man ska kunna lyfta 60 kilo. Nytt för i år är att all personal årligen ska testas i att lyfta 60 kilo och gå en sträcka på 30 meter, säger sjuksköterskan Olivia Blomgren.

Större omklädningsrum, ljudisolerade vilorum och samtalsrum, samt stor matsal, konferensrum och gemensamhetsutrymmen är också uppskattat bland personalen.

Ambulanssjuksköterskorna Lena Persson och Olivia Blomgren  visar gymmet på  nya ambulansstationen
Ambulanssjuksköterskorna Lena Persson och Olivia Blomgren visar gymmet på nya ambulansstationen Foto: Pia Holmström

– Allt är bra här. Det är ju så fräscht och genomtänkt, säger Lena Persson, ambulanssjuksköterska

Nytt är också ett högtalarsystem som når hela ambulansstationen, där en röst ropar ut prioritet på larm och symptom på patient. Detta används vid sedan av personsökare och ett speciellt ljussken som indikerar när det går larm.

Nya ambulansstationen i Råda i drift

Artikeltaggar

Eva Julin DombroweHagforsPeter NordinRådaVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare