Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska musiker om Eddie van Halen: "En av de största"

Publicerad:
Tobias Gustafsson (Vomitory, Cut Up) och David Johannesson (Mustasch) hyllar Eddie van Halen.
Tobias Gustafsson (Vomitory, Cut Up) och David Johannesson (Mustasch) hyllar Eddie van Halen. Foto: TT/Pressbild/Privat

Gitarristen Eddie van Halens tillhörde rockmusikens innovatörer. Med bandet Van Halen kom han att skapa hits som "Panama", "Runnin' with the devil" och den högtflygande "Jump". Under gårdagskvällen kom beskedet att han gått bort i cancer.

De värmländska musikerna David Johannesson och Tobias Gustafsson minns en betydande musiker.

– Många försöker kopiera hans sound, men det sitter i fingrarna. Han kom med en helt ny spelstil. säger David Johannesson, gitarrist i Mustasch.

– Han var en av de största med ett unikt sound. Han har inspirerat otroligt många gitarrister. Fuck cancer!

David Lee Roth och Eddie Van Halen på scenen 1982.
David Lee Roth och Eddie Van Halen på scenen 1982. Foto: TT Nyhetsbyrån

Edward Lodewijk "Eddie" van Halen föddes i Amsterdam och flyttade till USA i unga år och bildade i början av 70-talet bandet Van Halen i Kalifornien. Albumdebuten släpptes 1978 men det internationella genombrottet kom först under 80-talet med albumet "1984" som det stora slagskeppet. Där fanns låtar som "Jump", "Hot for the teatcher" och "Panama". Fram till mitten av 80-talet var David Lee Roth gruppens sångare, sedan Sammy Hagar.

– Eddie Van Halens storhet kan inte underskattas, säger trummisen Tobias Gustafsson från Vomitory och Cut Up.

– Han var en sann innovatör och virtuos - min generations Jimi Hendrix. Hårdrocken har mycket att tacka honom för. Jag hörde låten "Eruption" för första gången på Rockbox på P3 när jag var 11-12 år och ansiktet smälte på mig direkt. Det är fortfarande ett av de coolaste och bästa gitarrsolon någonsin.

Eddie Van Halen blev 65 år.

Artikeltaggar

David JohannessonHårdrockMusikMustaschNöje/KulturRockTobias GustafssonVomitory

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.