Hoppa till huvudinnehållet

Kulturvärmland spekulerar - "Ett Nobelpris till Fensbol skulle sitta fint"

Publicerad:
Vem får äran i år? Torsdag 8 oktober klockan 13 avslöjas vem som ska få årets Nobelpris i litteratur.
Vem får äran i år? Torsdag 8 oktober klockan 13 avslöjas vem som ska få årets Nobelpris i litteratur. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vem får Nobelpriset i litteratur? Avslöjandet kommer snart, men först finns chansen att spekulera. NWT kollade vad några aktiva inom Värmlandslitteraturen tycker.

Torsdagen den 8 oktober klockan 13 öppnas Sveriges kanske mest beglodda dörr. Den sitter i Börssalen, där Svenska akademien samlas, och ut förväntas en ständig sekreterare kliva för att meddela vem som tilldelas årets Nobelpris i litteratur.

NWT ringde runt till några av dem som jobbar och verkar inom den värmländska kultursfären med två "enkla" frågor:

1. Vem tror du får Nobelpriset?

2. Vem hoppas du får det?

Lena Saltberg är bibliotekschef i Kristinehamn.
Lena Saltberg är bibliotekschef i Kristinehamn. Foto: Joakim Magnusson

Lena Saltberg, bibliotekschef Kristinehamns bibliotek

– Jag brukar aldrig ha rätt! Jag tänker ändå att Margaret Atwood kan vara ett tips. Hon har varit tippad många gånger förut och jag tycker om hennes böcker. Hon utforskar mänskligheten och hur vi är som människor, och vad som händer om vissa strömningar slår igenom. Henne kan jag både önska och tippa! Sen är det ju svårt att veta hur de tänker när de väljer.

– Om de vill ha någon som inte är västerländsk, och en kvinna, hoppas jag på Chimamanda Ngozi Adichie. Hon gör välskrivna böcker som jag tycker om. Hon har skrivit bland annat En halv gul sol.

Carlgöran Holm – Ordförande i Karlstads humanistiska förening

– Margaret Atwood! Hon har varit så aktuell i olika sammanhang, fast det är i och för sig ingen garanti, snarare är det väl så att man oftast blir överraskad. Kanske blir det någon för mig okänd poet.

– Ngũgĩ wa Thiong'o. Det är en afrikansk författare. Jag läste honom mycket på 70- och 80-talet. Han har varit mycket på listor över sådana som man tror kan få det. Jag tycker han kan få det, men jag tror inte han får det.

Tina Bergenbrink är kultur- och bibliotekschef i Hagfors kommun.
Tina Bergenbrink är kultur- och bibliotekschef i Hagfors kommun. Foto: Pia Holmström

Tina Bergenbrink, kultur- och bibliotekschef i Hagfors

– Det är frågan! Vi har precis haft ett möte här på biblioteket och den frågan kom förstås upp. VI har lite olika tips och förslag, men vi trodde inte på någon av dem som ligger på listorna, utan vi tror att det blir någon som vi inte vet vem det är, någon som inte är europé. Det är väldigt öppet, kom vi fram till!

– Jag har inget namn så, men däremot finns det väldigt många kvinnliga författare och från mindre länder, som vi tappar hela tiden. Man måste vara i huvudfåran för att höras. Vi är fortfarande väldigt präglade av den anglosaxiska miljön, även om det är en större öppenhet inom litteraturen än inom filmen. Jag tycker det ska bli mest spännande att se om man kan se en annan riktning i år, frågan är hur stort inflytande den nya referensgruppen har.

Berit Wester, ordförande i Föreningen Värmlandslitteratur

– Oj, oj, det är svårt att veta det. Jag vet inte om jag klarar av att gissa det. Det är ju från hela världen de väljer!

– Det finns så många fantastiska författare. Jag tycker att Anna-Karin Palm, som skrev om Selma Lagerlöf, borde få ett pris. Den boken är så fantastisk. Man hade ju aldrig fått all den informationen tidigare om Selma Lagerlöf, trots att det skrivits så mycket om henne. Och Lagerlöf är ju känd över hela världen, så det skulle passa bra.

Bengt Berg, poet och förläggare, har gett ut Ko Un, som i skrivande stund ger tio gånger pengarna på en spelsajt om han får Nobelpriset.
Bengt Berg, poet och förläggare, har gett ut Ko Un, som i skrivande stund ger tio gånger pengarna på en spelsajt om han får Nobelpriset. Foto: Lisa Olaison

Bengt Berg, Fensbol, författare och förlagsägare

– Vi har ju två som varit med på "långa listan": sydkoreanen Ko Un och den lettiske författaren Knuts Skujenieks. Det skulle sitta fint med ett Nobelpris i Fensbol en grå dag! Om jag ska vara mer realistisk, kanske Ngũgĩ wa Thiong'o. Margaret Atwood skulle också vara bra, men om det är någon som det finns en stark opinion för verkar det som att de inte väljer den. Det är väl samma som med Joyce Carol Oates, som kanske egentligen borde ha fått det.

– Ko Un för att han är en fantastisk författare och har skrivit mycket - om jag får vara så subjektiv!

Marie Schelin, Fernlöfs bokhandel i Sunne

– Oj, nej, jag läser mycket men jag tror inte jag är riktigt så insatt att jag vågar gissa.

– Det är ju mycket prat om Oates, som alltid, men ofta väljer de ju någon udda. Då får man vänta ett tag på böckerna. Det är ju alltid roligt om det är någon som vi redan har böcker av i hyllorna. Oates har vi ju! Vi säljer alltid av Nobelpristagarna, men vissa säljer mer än andra, förstås.

Ida Henriksson, Akademibokhandeln i Arvika

– Ingen aning! Jag har inte haft koll och det är inte så många kunder som pratat om det än heller, det har varit lugnt på den fronten.

– Vi vill gärna ha något man kan sälja! Vi försöker att ha de böckerna på en särskild hylla, så vi har rensat en hylla nu. Det kommer att bli intressant när vi vet.

Lena Bonnevier är bland annat styrelseledamot i föreningen Värmländsk kultur.
Lena Bonnevier är bland annat styrelseledamot i föreningen Värmländsk kultur. Foto: Lisa Olaison

Lena Bonnevier, aktiv i föreningen Värmländsk kultur och Värmlands konstförening, Karlstad

– Jag ansluter mig till dem som tror på Maryse Condé. Det borde ligga nära till hands att det blir en afrikan i år. Vi behöver fler utblickar till andra kontinenter.

– Jag hoppas att det blir hon eller någon annan afrikan. Chimamanda Ngozi Adichie, vars En halv gul sol var kanske den som öppnade mina ögon för den afrikanska författarscenen. Man får andra ögon att se med, när man läser författare från andra kontinenter och kulturer. Jag har läst Ama Ata Aidoo från Ghana, Förändringar – en kärlekshistoria, som gav mig en ny syn på månggifte. Inte så att jag är för det nu, men det var intressant. Andra lästips från min lista är Stanna hos mig Ayòbámi Adébayò från Nigeria och Vända hem av Yaa Gyasi från Ghana.

Robert Halvarsson är ordförande i Värmländska författarsällskapet.
Robert Halvarsson är ordförande i Värmländska författarsällskapet. Foto: Helena Karlsson

Robert Halvarsson, Karlstad, ordförande i Värmländska författarsällskapet

– Jag har oftast haft helt fel, men det vore ju roligt om det var någon utanför den europeiska och amerikanska kulturkretsen. Det finns en från Guadeloupe, Maryse Condé, som jag tror på goda grunder är favorittippad.

– Jag tycker det skulle vara kul om Margaret Atwood fick Nobelpriset. Den utopiska science-fiction-genren har oftast behandlats på ett mindre fördelaktigt sätt. Tack vare henne har det ju också blivit korspollinering via tv-filmer och -serier, som The Handmaids Tale. Det är jättekul när bra litteratur når ut brett.

Lisbeth Stenberg, Göteborg, vice ordförande i Selma Lagerlöfsällskapet

– Jag har inte funderat på det så mycket. Jag tänkte nyss på att Nobelpriset faktiskt inte känns så stort som tidigare, efter bråket som varit. Det har förlorat lite glans. Jag hoppas att det kan komma tillbaka i bra former. Nobelpriset är viktigt också för den läsande publiken. Jag har jobbat som bibliotekarie i många år och jag har ju sett att priset ökar intresset. Läsecirklar till exempel läser ofta Nobelpristagaren.

– Jag hoppas på en kvinna, naturligtvis!

Louise Glück får Nobelpriset i litteraturOtippat Nobelbesked: "Tappade nog hakan"Spekulera och dividera om NobelprisetSå ser oddsen ut inför Nobelavslöjandet

Artikeltaggar

ArvikaFöreningen VärmlandslitteraturFörfattareHagforsJoyce Carol OatesKändisarKarlstadKarlstads Humanistiska FöreningKristinehamnKristinehamns bibliotekLena SaltbergLitteraturMargaret AtwoodNobelprisetSelma LagerlöfSunneSvenska AkademienTina BergenbrinkTorsbyVärmländska författarsällskapet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.