Kontor kan bli bostäder

Krönikor | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Jonny Ohlsson
Den pågående coronapandemin, som tydligen biter sig fast längre än vad många anat, kommer att ställa till stora problem för fastighetsägarna.

Det var många tjänsteföretag som såg det här med arbete i hemmet som en tillfällig lösning för att undvika smittspridning. Men nu ser den förändringen ut att bli mer långsiktig. I klartext kan detta betyda att många tjänsteföretag kommer att säga upp hyreskontrakten och fastighetsbranschen kan bli nästa stora krisbransch. Men det finns lösningar inom räckhåll.

Det gäller för branschen att vara kreativ och hitta nya lösningar på ett illavarslande problem. Kanske en del av lösningen kan vara att redan nu förbereda en övergång från att hyra ut kontor och i stället bygga om den typen av utrymmen till bostäder. En övergång som kan bli svår och kostsam, men det blir etter värre om branschen ligger still och inte agerar.

Det kan också, om branschen är tillräckligt kreativ, bli en intressant mix där kontorsutrymmen tillsammans med mer eller mindre tomma affärslokaler dras in i ett och samma paket med slutresultatet att det skapas fler bostäder i Karlstad och andra kommuner i Värmland.

Behovet av bostäder är stort och projekt av det här slaget kanske också kan få statlig stimulans, om nu branschen är mogen att ta det steget och den sittande regeringen finner att förändringen gagnar utvecklingen runt om i landet.

För byggbranschen kan projekt av det här slaget, tillsammans med nyproduktionen av bostäder, bli ett välkommet tillskott.

Det finns dock flera men och en massa frågetecken kring tjänsteföretagens agerande i kontorsfrågan och det handlar mycket om arbetsmiljön för de anställda. Att låta anställda jobba hemma ställer inte bara krav på arbetsmoral, organisation, logistik och teknik. Det är också en jättestor förändring för många. Debatten om vad som kan följa i spåren av hemarbetet är redan i full gång. Psykologer och arbetsmiljöexperter av olika slag har rapporterat om fulltecknade arbetsdagar.

Sedan är frågan i vilken utsträckning tjänsteföretagen tjänar på att förändra organisationen och långsiktigt satsa på hemarbete? Blir det mer lönsamt och praktiskt att låta anställda jobba hemma i stället för att jobba på det etablerade kontoret? Jag tror inte att så är fallet. En del av ett företags tillväxt och framgång hänger i hop med att de anställda trivs, att de kan dunka varandra i ryggen och fika tillsammans. En del företag rapporterar också att de varvar hemarbete med arbete på kontoret och på det sättet får de anställda med jämna mellanrum pröva på bägge delarna.

Nu är det inte företagen A och B som avgör det här. Avgörande för vad som ska ske står att finna i utvecklingen av coronapandemin. Det bästa för både arbetsgivare och anställda är givetvis att vi får en återgång till det normala. Som det ser ut i dag är det ändå rätt klokt av fastighetsbranschen att tänka till och agera – inte i morgon utan redan i dag.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.