Hoppa till huvudinnehållet

KF-området förändras i rasande takt

Publicerad:
Stora förändringar sker på det före detta KF-området vid Orrholmen i Karlstad. Den stora gamla livsmedelsfabriken rivs och ersätts med 1 500 nya bostäder.
Stora förändringar sker på det före detta KF-området vid Orrholmen i Karlstad. Den stora gamla livsmedelsfabriken rivs och ersätts med 1 500 nya bostäder. Foto: Helena Karlsson

Aktiviteten är just nu mycket stor på det gamla KF-området i Karlstad. Det mesta av fabrikslokalerna har rivits och nu har grävmaskinerna även satt tänderna i Coop Värmlands gamla huvudkontor.

Samtidigt har byggandet av de 1 500 nya bostäderna inletts.

För ganska precis ett år sedan inleddes rivningen av Coop Värmlands 58 000 kvadratmeter stora lokaler för livsmedelsproduktion på Orrholmen i Karlstad.

Sedan dess har rivningsarbetet fortsatt och nu återstår bara mindre delar av det jättelika komplexet.

– Vi räknar med att alla de återstående delarna ska vara borta vid årsskiftet. Rivningen är nu även i gång av vårt gamla huvudkontor, ett arbete som kommer pågå i ytterligare cirka tre veckor.

– Och om fyra veckor påbörjas även rivningen av värmecentralen med sin stora skorsten på området, säger Coop Värmlands informationschef Klas Olsson.

Grävmaskinerna har nu även nått till Coop Värmlands gamla huvudkontor. Om cirka tre veckor är det helt jämnat med marken.
Grävmaskinerna har nu även nått till Coop Värmlands gamla huvudkontor. Om cirka tre veckor är det helt jämnat med marken. Foto: Lisa Olaison

Coop Värmland har sålt hela det gamla KF-området som förvandlas till en helt ny stadsdel.

– Det enda som blir kvar är den sydligaste delen av fabriken, där bageriet låg. Den har Q-märks och ska påminna om vad som tidigare fanns här.

– Tanken är att fasaden inte ska förändras, medan det invändigt får skapas ny verksamhet. Här för vi förhandlingar med tre intressenter som vill etablera sig i de cirka 3 000 kvadratmeter stora lokalerna.

KF-fabrikens bageridel har Q-märkts och ska sparas som ett minne av tillverkningen av livsmedel på området. Flera intressenter vill öppna verksamhet i lokalerna.
KF-fabrikens bageridel har Q-märkts och ska sparas som ett minne av tillverkningen av livsmedel på området. Flera intressenter vill öppna verksamhet i lokalerna. Foto: Christer Wik

Coop Värmlands huvudkontor med 36 anställda flyttade den 1 juni in i nya lokaler på Zakrisdal och Pekås kontor där ett tiotal personer jobbar är numera beläget på Våxnäs.

KF-området ska alltså i stället bli en helt ny stadsdel och nu har arbetena med bostadsbyggandet kommit i gång. På den nordligaste delen av den gamla fabrikstomten ut mot Packhusallén har Löfberg fastigheter påbörjat byggandet av sin första etapp.

– Ja, här skapar vi nu projektet Södertull. Det blir en tredimensionell fastighetslösning med ett 60-tal bostadsrätter där cirka 40 procent redan är sålda samt 132 hyresrätter som NWT fastighet kommer att äga.

Byggarbeten har inletts på Löfberg fastigheters tomt där Coop Värmlands tidigare livsmedelsfabrik tidigare låg.
Byggarbeten har inletts på Löfberg fastigheters tomt där Coop Värmlands tidigare livsmedelsfabrik tidigare låg. Foto: Lisa Olaison

– I markplanet blir det även en Coop-butik som får en ungefär 1 500 kvadratmeter stor yta samt ytterligare runt 500 kvadratmeter stora butiksytor för annan service, säger Tomas Rhöse, vd för Löfberg fastigheter.

Från sommaren 2022 blir det inflyttning i huset som blir 16 våningar högt i bostadsrättsdelen medan hyresrätterna placeras i en del som blir sju våningar hög.

Tomten förbereds för de nya lägenheterna. Inflyttning blir det under 2022.
Tomten förbereds för de nya lägenheterna. Inflyttning blir det under 2022. Foto: Lisa Olaison

När det bygget är klart väntar ytterligare två etapper för Löfberg fastigheter på området intill Tullholmsviken med totalt cirka 200 bostäder som blir en mix av bostadsrätter och hyresrätter. Byggstarten för den första sker 2022 med cirka 1,5 års byggtid.

– Det här området liknar väldigt mycket Bryggudden med alla sina kvaliteter och närhet till vatten, säger Tomas Rhöse.

Så här kommer det nya projektet Södertull vid det gamla KF-området se ut. Det blir 132 hyresrätter i den vita huskroppen som NWT ska äga, visar NWT:s fastighetschef Magnus Henriksson och Preparts projektutvecklare Maria Frykblom. Den röda delen är de 60-talet bostadsrätterna. Det är Löfberg fastigheter som bygger hela projektet.
Så här kommer det nya projektet Södertull vid det gamla KF-området se ut. Det blir 132 hyresrätter i den vita huskroppen som NWT ska äga, visar NWT:s fastighetschef Magnus Henriksson och Preparts projektutvecklare Maria Frykblom. Den röda delen är de 60-talet bostadsrätterna. Det är Löfberg fastigheter som bygger hela projektet. Foto: Christer Wik

Flest bostäder vid Tullholmsviken kommer Magnolia bostad att bygga. Totalt handlar det om hela 900 stycken fördelade på flera olika kvarter.

– Vi håller redan på med det första där Coop Värmlands charkuteri tidigare låg och har nu inlett markarbetena på den tomten.

Magnolia bostad har inlett markarbetena på sin tomt på KF-området där två hus med cirka 220 lägenheter i varje hus ska uppföras.
Magnolia bostad har inlett markarbetena på sin tomt på KF-området där två hus med cirka 220 lägenheter i varje hus ska uppföras. Foto: Christer Wik

– Där blir det cirka 220 nya lägenheter i den första etappen och ungefär lika många i den nästa. Husen ska stå klara i början av 2023 respektive i slutet av samma år, säger Magnus Eriksson, regionchef Mitt för Magnolia bostad.

Därefter väntar en avslutande etapp med 460 lägenheter som man hoppas dra i gång nästa höst med färdigställande i början av 2025. De 900 lägenheterna är sålda till fastighetsbolaget Trenum.

Runt 240 nya lägenheter ska Magnolia bostad bygga vid Tullholmsviken i de två första etapperna. Därefter väntar en tredje etapp med 460 lägenheter.
Runt 240 nya lägenheter ska Magnolia bostad bygga vid Tullholmsviken i de två första etapperna. Därefter väntar en tredje etapp med 460 lägenheter. Foto: Illustration: Magnolia bostad

– Området har ett fantastiskt trevligt läge nära både Stadsträdgården, vattnet och stan. Jag tror det här blir en väldigt fin stadsdel, säger Magnus Eriksson.

Den del av Packhusallén som just nu är stängd för ombyggnad kommer att öppna för trafik igen ungefär i mitten november. Avsnittet får samma utformning som resten av gatan.

Artikeltaggar

Bostad och byggenCoop VärmlandKlas OlssonLöfberg FastigheterMagnolia BostadMagnus ErikssonMagnus HenrikssonMaria FrykblomNWT FastighetTomas Rhöse

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.