Fler trygga vuxna behövs på stan

Debatt
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
”Drive for life”, som bland annat finns i Torsby, erbjuder ungdomar fritidsaktiviteter och samtal i små grupper, skriver Karin Hagman.
Foto: Magnus Fond
Vi vuxna behöver engagera oss i vad som händer på stan. Gå ut en sväng, tillsammans med andra föräldrar eller med hunden. Lita inte på att två fältassistenter ska klara allt, skriver Karin Hagman.

Polisen har kallat in extra resurser. Det är risk för en stökig kväll.

Känner du igen formuleringarna från nyhetsrapporteringen? Då vet du att polisen som intervjuas med all säkerhet uppmanar vuxna att synas ute kvällstid. Ungdomar väljer detta coronaår att hitta nya mötesplatser. I inlägg på Facebook skriver polisen att där finns både alkohol och droger. Det är främst unga i högstadie- och gymnasieåldern som är ute men även 12-13-åringar. De alltför påverkade tas om hand.

Men det finns många positiva initiativ för unga som är värda att uppmärksamma och inspireras av. I Eskilstuna satsar kommunen på ett nytt koncept med pop-up-fritidsgård. I Borlänge finns Labbet, som vill skapa en mötesplats där unga kan se en film tillsammans eller läsa läxorna i lugn och ro. ”Drive for life”, som bland annat finns i Torsby, erbjuder ungdomar fritidsaktiviteter och samtal i små grupper. I Älvdalen har Mickes verkstad blivit en plats för unga att mötas. Konceptet nattfotboll innebär att ungdomar runt om i landet har något roligt att göra på helgkvällar fram till midnatt.

Vi vuxna behöver engagera oss i vad som händer på stan. Gå ut en sväng, tillsammans med andra föräldrar eller med hunden. Lita inte på att två fältassistenter ska klara allt. Ring 112 om det är bråk och stök.

Här är fem råd till dig som vill bidra till en tryggare miljö för ungdomar:

1. Håll dig nykter. Om någonting skulle hända måste du som är förälder kunna komma och hämta.

2. Var tydlig med att alkohol ofta är en bidragande faktor till skador och våld.

3. Se till att du vet vad dina ungdomar gör och vilka de ska umgås med. Håll kontakt under kvällen och ha kontakt med deras kompisars föräldrar. Uppmärksamma vad som skrivs på sociala medier.

4. Tonåringar bryr sig om vad deras föräldrar säger – trots att det inte alltid verkar så. Hjälp till med bra argument som kan göra det enklare att säga nej till alkohol och droger.

5. Inspireras av vad andra gör och hjälp till att hitta roliga aktiviteter.

Tänk samtidigt på att visa förtroende. I debatten har unga pekats ut som motorn i spridningen av coronaviruset eftersom de har svårare att hålla sig från sociala kontakter. Men Erik Angner, professor i praktisk filosofi, tror inte att den åldersgruppen har gjort färre uppoffringar än andra. För dem är det mycket tråkigare att vara hemma när en stor del av livet finns någon annanstans, säger han.

Släpp alltså taget, men visa att du finns där och att du gärna hjälper till. Rör dig ute på stan.

Karin Hagman

Vd, IQ

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.