Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk politiker i möte med Belarus oppositionsledare

Publicerad:
Den värmländske politikern Christian Holm Barenfeld (M) och partikollegan Gustaf Göthberg träffade på tisdagen den belarusiska oppositionsledaren Sviatlana Tsikanouskaya vid ett möte i Berlin.
Den värmländske politikern Christian Holm Barenfeld (M) och partikollegan Gustaf Göthberg träffade på tisdagen den belarusiska oppositionsledaren Sviatlana Tsikanouskaya vid ett möte i Berlin. Foto: Privat

Den värmländske politikern Christian Holm Barenfeld (M) och partikollegan Gustaf Göthberg träffade på tisdagen den belarusiska oppositionsledaren Sviatlana Tsikanouskaya vid ett möte i Berlin.

Holm Barenfeld och Göthberg är i Berlin på uppdrag av Jarl Hjalmarsonstiftelsen bland annat för att diskutera situationen i Belarus och hur demokratirörelsen i landet kan stödjas för att få till ett maktskifte i landet.

Vad handlade mötet med Sviatlana Tsikanouskaya om?

– Dels att höra hennes direkta syn på situationen som den ser ut i dag, dels om hennes roll i det, då i exil. Sen är det hennes stab som vi har jobbat med. Vi har diskuterat hur vi kan jobba konkret och vara med i arbetet för ett tryggt och fritt Belarus, säger Holm Barenfeld.

Vad anser du att Sverige bör göra?

– Hennes budskap är att sanktionera ledningen i Belarus. Nu har EU sent omsider kommit med en del sanktioner mot vissa personer. Inte presidenten dock, vilket borde vara en självklarhet att man går på den värsta skurken. Alla oberoende undersökningar visar Tsikanouskayas övertag. Man vill ha ett nytt val och en ny valkommission och för det krävs medling och förhandling. De är tydliga med att de inte kommer ge upp, men de vill ha fredlig förändring och de vill gärna se Sverige som ett land att medla i.

Vad tycker du om situationen i Belarus?

– Jag tycker att man ska stötta och jobba aktivt med den segrande sidan, men också att man ska införa tydliga sanktioner mot regimen. Sen gäller det att hitta en fredlig övergång. Att Tsikanouskaya i dag träffar Angela Merkel (Tysklands förbundskansler), att de stora ledarna tar emot henne och stöttar, är viktigt. Dels moraliskt, men det är också erfarna ledare som kan hjälpa till, det är inte helt enkelt att leda ett land. Sedan efterlyser Tsikanouskaya en ny form av Marshallplan. Det behövs massiva insatser för att få landet på fötter. Då behövs stöd och investeringar. Landet har en gammal, föråldrad industri, men det finns å andra sidan företag som ligger långt fram inom it. Situationen är inte nattsvart, men det är ett stort arbete.

Sviatlana Tsikanouskaya kandiderade till presidentposten i Belarus i augusti i år. Hon efterträdde sin make, som fängslats i maj, som presidentkandidat.

Sittande president Alexander Lukashenko förklarades officiellt som landets ledare, men anklagelser om ett utbrett valfusk har kantat det belarusiska valet. Enligt valkommissionen i Belarus förlorade Tsikanouskaya med 10 procent mot Lukashenkos 80 procent, men Tsikanouskaya menar själv att hon fått mellan 60 och 70 procent av rösterna.

Efter valet gick Sviatlana Tsikanouskaya i exil i Litauen av rädsla för återverkningar som skulle kunna drabba hennes barn.

Artikeltaggar

Alexandr LukasjenkoAngela MerkelBerlinChristian Holm BarenfeldEUGustaf GöthbergLitauenPolitikSverigeSviatlana Tsikanouskaya

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.