• idag
  22 jan
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  23 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Varför ska vi behöva äta skit?

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten vill se billigare priser på ekomat.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Med en prisskillnad på 24–66 procent enligt naturskyddsföreningen, är den ekologiska maten alldeles för dyr i nuläget. Då den både är bättre för människans hälsa, miljön och producenterna så borde det vara en självklarhet att maten skulle vara billigare.

Det är många som vill gå den hållbara vägen och ekologisk mat är ett bra alternativ för dom som vill hjälpa till att påverka.

Problemet i det här är då själva priset.

Även om man vill hjälpa till är det inte säkert att man kan. Detta beror ofta på den ekonomiska frågan.

Vissa är tvungna att konsumera den ”vanliga” maten framför den ekologiska. Skulle man ha lägre priser så skulle flera kunna ha ett val.

Exempelvis: pensionärer, ensamstående, barnfamiljer och arbetslösa är några utav dom som bara några kr kan göra en skillnad för.

Jag själv är en student och jag tror att vi alla vet att en studentekonomi inte är den bästa som finns, då vi lever på ett studiebidrag. För mig kan så lite som 3 kronor bestämma vilken produkt jag ska köpa, även om jag tycker att den dyrare produkten är bättre.

En till konsekvens som lägre priser skulle ge är en stor miljöförbättring. Den ekologiska maten är mycket mer miljövänlig än den ”vanliga”.

Genom att konkurrera ut den ”vanliga” maten skulle vi även bli av med en massa dåliga utsläpp ifrån dom bekämpningsmedel som ändvänds i processen för att det ska gå snabbare samt hålla insekter/bakterier borta.

Vi skulle även spara på en massa utsläpp ifrån transporteringen utav mat. Då den ekologiska maten oftast är närproducerad och kommer kunna åka i större lass färre gånger. Eftersom vi är mitt i en global uppvärmning anser jag det inte som något dåligt att försöka dra ner på så många olika slags utsläpp som vi kan.

Det finns såklart skäl till att ekologiska produkter är dyrare. Det beror oftast på att dom ekologiska jordbrukarna säljer sina varor dyrare eftersom dom behöver lägga ner mer kraft och åtgärder än en ”vanlig” jordbrukare.

Men det finns även lösningar för detta.

Om staten skulle gå in och subventionera ekologiska leverantörer, så förlorar leverantörerna inte på att sälja sina varor till samma pris som dom ”vanliga”. Finns det två varor för samma pris skulle majoriteten välja det alternativ som är bästa för miljön och sig själv. Även det skulle gynna staten genom en mer hälsosam befolkning och frisk miljö.

Victoria

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.