Hoppa till huvudinnehållet

Östmarkskorset kostar Torsby kommun 12,4 miljoner kronor

Publicerad:
Torsby kommun går in med 12,4 miljoner i ombyggnaden av Östmarkskorset. GRAFIK: TRAFIKVERKET

För att en ombyggnad av Östmarkskorset ska bli verklighet under nästa år behöver Torsby kommun gå in i en medfinansiering på 12.4 miljoner kronor. Beslut behöver tas i kommunfullmäktige 26 oktober, men kommunstyrelsen sa ja redan i måndags.

Östmarkskorset har under många år haft problem med trafikolyckor och Trafikverket har tillsammans med Torsby kommun tittat på en lösning.

Enligt avtal ska Torsby kommun stå för 50 procent av de cirka 25 miljoner som det kostar.

Lägg därtill att finansiering av Torsby kommuns egna arbeten får äskas av tekniska avdelningen vid ett senare tillfälle.

Mindre bra lösning

Detaljplanen för Östmarkskorset medger i samband med det två nya handelsområden och kommer även att ansluta till detaljplanen för Kvarteret Björken, där Torsby bostäder på sikt planerar att bygga 100 lägenheter.

– Vi har verkligen velat få det här gjort, för det är en mindre bra lösning nu, där det har hänt olyckor och varit tillbud. Det knyter ihop Björken, så det är en helhetslösning, säger Peter Jonsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det kommer att bli anslutningsvägar och kommer även att vara Torsby bostäders del.

Var inte förslaget från början att det skulle bli cirkulationsplats?

– Det finns en skiss och det hade man förordat en längre tid, men Trafikverket tycker att det här är en bättre lösning och den är väl något billigare. Vi tror det här en lösning som kommer att förbättra situationen i området betydligt, säger Anna-Lena Carlsson (C), kommunstyrelsens vice ordförande.

Nu ska Trafikverket göra upphandling.

Kommunens finansiering sker genom nyupplåning.

Artikeltaggar

Anna-Lena CarlssonNyheterÖstmarkskorsetPeter JonssonTorsbyTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.