De rasar mot dåliga vägar

Publicerad:
Boende runt Sölje är arga på dålig vägstandard i trakten och då i synnerhet grusvägen mot Sölje camping. Här ses från vänster, Inger Sundell, Ingrid Nordan, Aina Persson, Petra Öster, Kjell-Åke Larsson, Tomas Öster, Jerry Larsson, Nils Persson, Kate Olsson och Eva Forsell. Längst fram Hans Forsell.

Även om turister som anländer till Sölje camping ofta rest långt och upplevt mycket under resans gång är den sista kilometern ofta "spännande", standarden på sista vägavsnittet innan campingen är nämligen som regel usel, menar boende i Sölje.

Boende runt Sölje är förbaskade på traktens dåliga vägstandard och då i synnerhet vägen mot Sölje camping. De vittnar om en väg som mest liknar en guppig tvättbräda.

– Bedrövligt, så här kan vi inte ha det. Vi kräver att vägen ges bättre bärighet, asfalteras och får 40 kilometer i timmen som högsta tillåtna hastighet, säger Nils Persson, boende i trakten som får stöd av flera Söljebor:

– Grusvägen är till och med hemsk att gå på, säger Ingrid Nordan.

Får lida

Cirka en kilometer in på vägen ligger Sölje camping. Campingen har 15 stugor och cirka 80 platser för campare, husvagns- och husbilsgäster, gäster som kommer från hela Europa och som drar in skatteintäkter till kommunen.

Gästerna borde få ett bättre välkomnande än dessa ojämnheter, anser man.

– Vi har fått lida för denna väg i många år, folk som kommer till campingen frågar vad det här är för väg, säger Hans Forsell, som förestår Sölje camping.

Eva Forsell håller med om vägens dåliga standard:

– Både husvagnar och husbilar skakar som bara den när de kör på denna väg, säger hon.

Hans Forsell igen:

– Jag har legat på kommunalrådet i Arvika om den här vägen, men han tar inte riktigt ställning. Ska vi få hjälp ska alla med mindre vägar ha hjälp, menar han.

Upplåter statsbidrag

Ansvaret för underhållet av vägen vilar ytterst på vägsamfälligheten Söpple-Tångeberg GA:1 men som via avtal med Arvika kommun upplåter sitt statsbidrag för underhåll till kommunen (60 procent av en uträknad kostnad från Trafikverket). För några år sedan upprättades ett nytt avtal om underhållet i samband med att kommunen såg över avtalen. Totalt har kommunen avtal med cirka 175 vägsamfälligheter.

– Vi kan inte göra mer än vi gör i Sölje, vägsamfälligheten får i stället söka pengar till en större investering så att man den vägen kan göra en förbättring, säger Peter Adolfson, gatu- och trafikansvarig på Arvika kommun.

Olika brister

En bidragande orsak till vägens beskaffenhet är att den trafikeras av tunga fordon för virkestransporter.

Kenneth Johansson, ordförande i vägsamfälligheten, hur ser du på vägens beskaffenhet, varför är den så dålig och vilka åtgärder behövs?

– Det har under många år varit ett för lågt underhåll på sträckan med för lite grus, brist på dikningsåtgärder och åtgärder mot dammbildning sommartid. Sedan har trafikmängden ökat rejält på senare år med fler besökare på Glaskogen och etablering av campingen vid Lesjön, så underhållet har inte följt uppgången i trafikmängd.

Kommunen säger via Peter Adolfson att man gjort vad man kan. Hur ser du på det uttalandet?

– Jag tycker du ska ställa frågan till honom vad de har gjort och att han redovisar det. Det finns en plan från föreningens sida på att göra förstärkningsåtgärder på sträckan, det är infräsning av makadam och nytt slitlager vilket gör att resterna av den gamla beläggningen av oljegrus försvinner.

Peter Adolfson, vad gör ni för pengarna ni får för underhållet?

– Det som gjorts/görs varje år är normalt driftunderhåll såsom dammbindning, viss grustillförsel, sladdning, hyvling, halkbekämpning och plogning.

Kenneth Johansson, kommunens representant Peter Adolfson säger också att ni kan söka investeringsstöd (på 70 procent) från staten för att göra en mera genomgripande och större förbättring av vägen. Hur ser du på det? Varför har inte det gjorts tidigare?

– Det är ändå en stor investering och som läget är nu har vi inga möjligheter att kräva denna utbetalning av medlemmarna även beroende på att föreningen saknar beräkningar på hur stor belastning fastigheterna totalt sett har på vägen, det är nya fastigheter som tillkommit sen senaste förrättningen med Lantmäteriet, samt att det skett ändringar av vad fastigheterna används till. Dessutom väntar vi på en ny förrättning av Lantmäteriet.

Virkestransporter med tunga fordon är en orsak till Söljevägens dåliga beskaffenhet.
Virkestransporter med tunga fordon är en orsak till Söljevägens dåliga beskaffenhet.

Orättvisa

Även om vägsamfälligheten får statsbidrag handlar det fortfarande om att medlemmarna i samfälligheten (boende och andra intressenter i området, här är Stora Enso Skog AB med som medlem) måste stötta till 40 procent för underhållskostnader respektive 30 procent för investeringskostnader ur egen plånbok.

En orättvisa jämfört med stadsbor, anser boende i Sölje.

– Vägjobben inne i stan behöver ingen betala ur egen ficka. Nu hörde jag att de ska fräsa upp asfalt för en miljon kronor inne i Arvika centrum. Bedrövligt, bättre att lägga de pengarna här ute hos oss men en levande landsbygd existerar inte, säger Nils Persson.

Fotnot: Boende i Sölje är även kritiska till standarden på en annan väg i området, den gamla landsvägen.

Artikeltaggar

Arvika kommunLantmäterietNils PerssonNyheterPeter AdolfsonPolitikSöljeTrafikTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare