Hoppa till huvudinnehållet

Chocksiffror: antalet gästnätter nästan halverades i Värmland i somras

Publicerad:
Sommarviks camping i Årjäng är en av många turistanläggningar i Värmland som i sommar drabbades av färre utländska gäster.
Sommarviks camping i Årjäng är en av många turistanläggningar i Värmland som i sommar drabbades av färre utländska gäster. Foto: Peder Kaldal

Antalet gästnätter på värmländska turistverksamheter i princip halverades i somras. Den kraftfulla minskningen kan till största delen skyllas på coronapandemin och att många utländska besökare valde att göra annat denna annorlunda sommar.

De preliminära siffrorna från SCB för kommersiella övernattningarna under juni, juli och augusti 2020 visar en minskning med 47,6 procent i Värmland jämfört med motsvarande period 2019. Sverige som helhet minskar med 36,7 procent.

Svenska gästnätter i Värmland minskar med 7,4 procent under augusti vilket är bättre än landet som tappar 14 procent på svenska gästnätter.

– Det var väntade siffror för sommaren som helhet men ljusglimten är att de svenska gästnätterna har ökat under juli i år, säger Mia Landin vd på Visit Värmland, i ett pressmeddelande.

Under juli 2020 visar de preliminära siffrorna en ökning av svenska gästnätter med 4,5 procent i Värmland jämfört med 2019.

77 procent

Utländska besökare, främst från Norge, Tyskland och Nederländerna, står vanligtvis för en stor del av övernattningarna på hotell och camping under augusti. Men i år minskade gästnätterna med 77 procent under augusti vilket är i nivå med Sverige.

I sommar som helhet har Värmland haft 12 procent utländska besökare, förra sommaren var andelen utländska besökare nästan 50 procent.

– Som näringsidkare har man i de flesta fall upplevt att man är förhållandevis nöjd med sommarmånaderna tack vare juli och tillströmningen av svenska besökare. Karlstad hade en ökning av svenska gästnätter på hotell med 19,5 procent och de värmländska campingarna ökade svenska gästnätter med 6,3 procent under juli, säger Mia Landin.

Visit Värmlands vd Mia Landin.
Visit Värmlands vd Mia Landin. Foto: Tommy Andersson

– Men juli gör ingen sommar, och den blev väldigt kort utan de utländska besökarna som vanligtvis bidrar till en stor andel av gästnätterna, inte minst under augusti. Men vi vet också att det har varit väldigt många dagsgäster i omlopp i sommar. Nöjda besökare från närområdet är det bästa ambassadörskap man kan få inför framtiden.

Annorlunda sommar

Mia Landin beskriver sommaren 2020 som annorlunda.

– Flera av våra värmländska företag vänder sig i stort mot utländska besökare. För dem har våren och sommaren varit en oerhörd utmaning och omställning mot en ny svensk marknad i kombination med stor ovisshet kring pandemin. Både säljkanaler, marknadsföring och produkter har anpassats och jag är väldigt stolt över den förmåga till omställning som näringen visat.

Norrmännen stack innan midnatt – nu är det tomt

Mia Landin beskriver en sommar som varit svårplanerad.

– I många fall har företagen behövt öka personalstyrkan samtidigt som man har haft möjlighet att ta emot färre antal besökare. Säsongsjobb har försvunnit och företagarna har själva ryckt in istället för att anställa.

Stor oro

Oron för framtiden är stor.

– Vi står fortsatt inför stora utmaningar, hösten och vintern kommer att bli kännbar för många, inte minst för nöjes-, mötesindustrin och hotellbranschen.

Men enligt Mia Landin finns det glädjeämnen, bland annat bokningsläget på de värmländska skidanläggningarna som ser mycket bra ut inför vintersäsongen.

– Våra utländska gäster kommer även i framtiden att vara mycket viktiga, inte minst vår närmsta och största marknad Norge, men även i Danmark, Tyskland och Nederländerna finns fortsatt ett stort intresse för Sverige och Värmland. Men vi måste tänka till och utöka utbudet för hemester och svemester för en hållbar och konkurrenskraftig besöksnäring. Naturen med kringliggande kultur, sevärdheter, fikastop, matställen, gårds- och hantverksbutiker – det har verkligen gått hem i sommar hos våra besökare, säger Mia Landin.

Artikeltaggar

Mia LandinNorgeNyheterSverigeTyskland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.