Hoppa till huvudinnehållet

Vargen tog åtta får i Sölje

Publicerad:
Reporter Mimmi Törnberg
Mimmi Törnberg
mimmi.tornberg@nwt.se
Vargar från Stor Bör tog åtta får under helgen.
Vargar från Stor Bör tog åtta får under helgen. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Hillringsbergs lantbruk hade påhälsning av vargen natten mellan lördag och söndag. På gården fanns tre tackor och åtta lamm, tre lamm återstår.

På området i Sölje utanför Arvika strövade tre tackor och åtta lamm. Vargen tog alla tackor och fem lamm samt skadade ett lamm.

– Tre lamm är kvar i livet. En är bitskadad, så vi vet inte helt hur det är med den, säger Robert Aronius på Hillringsbergs Lantbruk.

– Den har gått in och rensat rätt hårt.

Robert Aronius är övertygad om att det är vargen som har tagit djuren.

– Ja, det finns inget annat djur som rensar på det sättet. Ser man bitskadorna som är på djuren, så ja.

Inget vargstaket

Området har inte ett, så kallat, vargstängsel.

– Vargstaket måste vara staket runt om och där finns det ett naturligt staket med vatten och berg, så då har vi inte haft staket där och då klassas inte det som vargstaket. Det staketet har stått där i många år och vi har haft djur där i många år också, säger Robert Aronius

Länsstyrelsen kan efter en besiktning bekräfta att det är en eller flera vargar som tagit fåren.

– Det var stora tandhål och bett på de ställen där det brukar vara när det är varg, säger Per Larsson, naturbevakare på Länsstyrelsen Värmland.

Man förmodar att det är vargar från flocken i Stora Bör som har varit i farten. Det är också det reviret som jakten är utlyst på till vinter.

Är du nervös inför vargen?

– I dagsläget är det en 100 kor ute som vi har börjat plocka in, nu är jag mer stressad över att få in dem. Nu jobbar vi hårt med att få in de djur som är ute, säger Robert Aronius.

Artikeltaggar

LänsstyrelsenNWTNyheterPer LarssonSöljeVargar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.