Hoppa till huvudinnehållet

"En överhängande risk att gränsen stänger"

Publicerad:
Daniel Schützer (S), kommunalråd i Årjängs kommun är orolig att gränsen åter kommer att stängas. Foto: Lisa Olaison

Nu överstiger antalet smittade per 100 000 invånare i Värmland den gräns som Norge satt för att länet kan komma återinföra karantänregler för resor till Värmland. Detta bekymrar Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S).

– Jag känner en mycket stor oro, säger Daniel Schützer.

Under den senaste tvåveckorsperioden har knappt 60 värmlänningar konstaterats smittade och har därmed 21 fall bekräftade fall av covid-19 per 100 000 invånare. Norges krav är att understiga 20 fall, för att Värmland ännu en gång inte ska riskera att rödlistas.

Ny stor ökning – Värmland över Norges gräns

– Det är ingen tvekan att när man får de här siffrorna så känner man en oro. Som den norska regeringen har agerat hittills har de varit oerhört stringenta i att hålla på de här siffrorna. Direkt någon är över 20 så är det rött och man släpper på det när man går under igen, säger Daniel Schützer (S), kommunalråd i Årjäng.

– Det är nog en överhängande risk tyvärr.

Om Värmland rödlistas så kommer Charlottenbergs köpcenter att drabbas.
Om Värmland rödlistas så kommer Charlottenbergs köpcenter att drabbas. Foto: Lisa Olaison

– De har sagt att beslut ska tas så att man hinner att ta sig hem och anpassa sig efter beslut. Det här är en gissning från min sida, men att det kommer ett besked nästa vecka och att det gäller från lördag. Om man följer det mönste man haft tidigare så är det ju så.

Konsekvenser

– Någon gång under nästa vecka skulle jag gissa att norska regeringen uttalar sig. Det är stor risk att det får negativa konsekvenser för oss.

Hur viktig är den här frågan för Årjängs kommun och gränshandeln?

– Vi har två bitar. Det ena är den rent sociala aspekten. Vi har en gräns som har varit öppen sedan andra världskriget i princip. Vi har familjer som jobbar på varsin sida om gränsen och som blir väldigt begränsade. Vi har familjer som inte har kunnat ses.

Kjell Skjaerstad på Långflons köpcenter är orolig för att gränsen stänger.
Kjell Skjaerstad på Långflons köpcenter är orolig för att gränsen stänger. Foto: Morgan Bäckvall

– Den andra biten är rent företagsekonomiskt och det är inte de största företagen som far mest illa, det är de små, enskilda näringsidkare, familjeföretag och så vidare som inte alls mår särskilt bra. Nu är risken att de får en smäll till om de stänger gränsen igen. Det går inte att nog understryka att det för ett gäng mindre företag har fått oerhörda konsekvenser.

Hur länge härdar företagen ut?

– Det är egentligen omöjligt att svara på. Det finns olika delar, men hade vi inte haft de permitteringsregler som vi har hade vi redan sett ett större antal konkurser.

Långflon

På Långflons köpcenter är oron för en rödlistning av Värmland lika påtaglig.

– Jag är också orolig för att gränsen stänger igen. Det lutar åt det, men vi får vänta till tisdag eftermiddag. Men det lutar åt att det blir stängt. På tisdag eftermiddag brukar vi få ett klart svar om hur FHI rekommenderar mot regeringen. Vi kan ju ha tur, om det inte är någon smitta under helgen, säger delägaren Kjell Skjaerstad.

– Handeln har varit ganska bra för oss. Det är något mindre antal kunder, men de som kommer handlar bra, så omsättningen blir ganska okej. Kanske lite mindre än normalt.

Artikeltaggar

Daniel SchützerHandelKjell SkjaerstadLångflons shoppingcenterNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.