Hoppa till huvudinnehållet

Kulturliv i kris väntar på miljonerna

Publicerad:
Västanå teater är en av Värmlands kulturinstitutioner som har drabbats hårt i pandemin. Mer stöd ska komma, men hur mycket blir det - och räcker pengarna?
Västanå teater är en av Värmlands kulturinstitutioner som har drabbats hårt i pandemin. Mer stöd ska komma, men hur mycket blir det - och räcker pengarna? Foto: Lena Richardson

Regionens kultur- och bildningsnämnd hoppas på 13 miljoner extra från regionstyrelsen för att kunna stötta det krisande kulturlivet i Värmland. De pengarna är dock inte tänkta att rädda varken Wermlandsoperan eller Västanå teater.

Det är flera stödpaket på gång samtidigt just nu i kulturbranschen.

I fredags höll kulturminister Amanda Lind (MP) presskonferens om hur de tidigare utlovade statliga stöden till den pandemikrisande kulturen ska fördelas.

Bland annat stod det klart att Kulturrådet får ansvaret för att fördela ut stöd för uteblivna intäkter, från juni till september.

Det är en period då många av de värmländska kulturaktörerna normalt har sina största inkomster.

"Täpper igen"

– Man hoppas att det täpper igen en del hål. Det är inte hundraprocentigt; man kommer att behöva andra pengar också för att klara hem det här, säger Ulf Nordström, kulturchef på Region Värmland.

Han ser positivt på att också kulturaktörer som arbetar med exempelvis ljus och ljud kan söka stöd den här gången.

– Det känns väldigt positivt. Sen får vi se hur snabbt det kan komma ut, men alla har ju ambitionen att vara öppna för ansökningar så fort som möjligt.

Också stödet till filmbranschen noterade han med belåtenhet.

– Det var ganska väl tilltaget till biograferna, det borde kunna göra stor nytta i Värmland.

Ber om 13 miljoner

Regionen råder inte över de här pengarna, utan ser information som regionens huvuduppgift i den delen, och att puffa på:

– Jag hoppas att alla tar chansen att söka.

Dock finns det andra stöd som Region Värmland har ansvar för att fördela.

Nyligen berättade NWT om att regionens kultur- och bildningsnämnd bett om 13 miljoner extra från regionstyrelsen.

Den 13 oktober ska besked komma från styrelsen och Ulf Nordströms kollegor är förberedda på att utlysa de pengarna snabbt, om beslutet blir positivt.

Andra aktörer

De 13 miljonerna är tänkta som coronastöd till kulturella verksamheter, hembygdsrörelsen och samlingslokaler.

Däremot är de inte tänkta för de stora kulturaktörerna som ingår i samverkansmodellen: det vill säga Wermlandsoperan, Värmlands museum, Västanå teater, Föreningsarkivet i Värmland, Värmlands Företagshistoria, Riksteatern Värmland och Region Värmlands avdelning för kulturutveckling.

– Inte i första hand i alla fall, säger Ulf Nordström.

Statliga pengar på gång

Så ligger dessa också utanför den utredning om coronaeffekterna som kultur- och bildningsnämnden behandlade på sitt senaste möte och som låg till grund för bland annat beslutet om att söka de 13 miljonerna.

Däremot ska Region Värmland fördela statliga miljoner till dessa aktörer.

I år får Värmland 54,8 miljoner i ordinarie anslag till kultursamverkansmodellen samt 5,9 miljoner i extraanslag på grund av pandemin.

– Där väntar jag på underlag och sedan ska jag skriva ett förslag till politiken, säger Ulf Nordström.

Utdelning före nyår

Han siktar på att ett beslut ska kunna tas på kultur- och bildningsnämndens möte den 3 november.

– Så att man hinner få ut pengarna före årsskiftet.

NWT har tidigare berättat om hur både Västanå teater och Wermlandsoperan drabbats av stora inkomstbortfall på grund av pandemin. Bara Västanå tappade över 10 miljoner i somras.

Hur långt räcker pengarna?

– Jag vet inte hur långt pengarna kommer att räcka, men jag tror de kan räcka ganska långt. De har varit fantastiskt duktiga på att bromsa sina kostnader, säger Ulf Nordström.

Även för 2021 ska mer stödpengar fördelas ut till aktörerna inom samverkansmodellen.

Totalt sett - med 1,5 miljarder extra i krisstöd till kulturen i Sverige under 2020 - är Ulf Nordström ganska optimistisk, trots allt.

– Det känns skönt att det har gått att plocka fram så pass här mycket pengar från staten till kulturen.

Teaterchefens nödrop når riksdagen: "Vi är oerhört sköra""Inga garantier" - men beskedet väcker nytt hopp

Artikeltaggar

Amanda LindKulturrådetNöje/KulturPolitikUlf NordströmVärmlands museumVästanå teaterWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.