Karlstadsborna berövas ytterligare en grön oas

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Insändarskribenten är upprörd över avverkning i östra Karlstad. Bilden är ej tagen i området.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det tidigare så lugna bostadsområdet Södra Kroppkärr i Karlstad har på bara några få dagar förvandlats till en bullrig miljö där den öronbedövande ljudnivån ger associationer till en storflygplats.

Nu störs både flanörer och boende. Här har vi kunnat njuta av lugnt friluftsliv och härliga grönytor, fina strövområden och naturstigar. Området som tidigare utgjort en grön oas har skövlats på träd och buskar. Ett kalhygge stort som flera fotbollsplaner har skapats för att nya bostäder ska byggas.

Inför planeringen av det nya bostadsområdet, Östra Kroppkärr, fick vi grannar och andra berörda försäkran om att det inte skulle bli några problem med buller eller trafikstörningar.

Och vad har skett?

Redan innan bygget har startat och en tillströmning av flera hundra nyinflyttade familjer och deras bilar har gjort entré, har ljudnivån kommit upp i så höga nivåer att det krävs öronproppar för att kunna sova och utomhus måste man höja samtalstonen avsevärt för att kunna kommunicera med den som står intill.

Fågelsång har bytts ut mot störande trafikbuller från två hårt trafikerade motorleder, Östra infarten och E18. De hundratals vackra träden som tidigare utgjorde en naturlig ljudkuliss mot den tunga biltrafiken är skövlade.

Ekoeffekten som uppstår nedanför Trollkoneberget när ljudvågorna från de två trafikerade motorlederna ekar mot bergväggen och ner mot villaområdet Södra Kroppkärr kan liknas vid den ekoeffekt som uppstår inuti gamla grekiska Amfiteatrar.

Kanske har du som turist provat att viska i en sådan amfiteater och häpnat över hur ljudet förstärks och cirkulerar hundratals meter. Detta ljudfenomen känner minsta barn till, men inte stadsplanerarna i Karlstads kommun!

Inte nog med att vi Karlstadsbor berövats ytterligare en grön oas. Nu ska vi som redan bor i området och valt att flytta hit för den gröna miljön och lugnets skull, tvingas leva dygnet runt med avgaser och skadliga ljudnivåer.

Livskvaliteten för de familjer som senare kommer att flytta till det nya bostadsområdet, Östra Kroppkärr, som ska byggas mellan de hårt trafikerade motorlederna och Trollkoneberget, blir sannolikt inte särskilt god. Vetenskapliga studier visar enhälligt hur skadligt det är att vistas i bullriga miljöer. Vad tänker kommunen göra?

Arg och bestört

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.