Hoppa till huvudinnehållet

Här skjuts laxarna fram med en "kanon"

Publicerad:
Det går på några sekunder när laxen åker genom tuben till lastbilens tank.
Det går på några sekunder när laxen åker genom tuben till lastbilens tank. Foto: Helena Karlsson

Hastigheten är omkring åtta meter i sekunden när fiskarna åker genom den vita tuben över kanalen.

"Laxkanonen" i Forshaga är en miljoninvestering som ska minska risken för stress och skador på den lax och öring som ska transporteras vidare till Nordvärmland.

Först ett sugande ljud.

Sedan tar det bara några sekunder innan den stora laxen har gjort resan genom tuben. Från Fortums fiskanläggning i Forshaga, över kanalen och till tanken på en lastbil på andra sidan.

Där är den redo att transporteras norrut, förbi alla kraftverk, och släppas i Klarälven igen för att hitta ett lekområde.

Enda i Sverige

"Laxkanonen" är en investering på 1,7 miljoner kronor.

– Den enda som är installerad i Sverige vad jag känner till, säger Marco Blixt, fiskeansvarig hos Fortum.

Tanken är att den ska minska hanteringen av fisken och därmed också risken för skador och stress.

Mattias Epperlein stoppar in en fisk i tuben.
Mattias Epperlein stoppar in en fisk i tuben. Foto: Helena Karlsson

Systemet kommer från USA.

– Den marknadsförs som laxkanon, att man "skjuter" laxarna förbi dammarna. Det kan man använda den för, men vi såg direkt att det skulle passa verksamheten i Forshaga bra eftersom vi hanterar väldigt mycket fisk som ska upp på lastbil, säger Marco Blixt.

– Det har alltid varit ett moment som är rätt stressande och tungt både för fisken och för personalen. Det känns kul att äntligen vara i mål med det här.

Glider fram

I tuben trycks fisken framåt av luft.

– Tuben är så smal så luftkudden blir bakom fisken som glider fram på en fukthinna. Det är ett speciellt material i tuben som är väldigt skonsamt för fisken. Det är som en vattenrutschkana, säger Marco Blixt.

I röret kan man se konturen av ytterligare en fisk som är på väg till lastbilen.
I röret kan man se konturen av ytterligare en fisk som är på väg till lastbilen. Foto: Helena Karlsson

Som NWT berättat tidigare har det varit ett rekordår för Fortums fiskfälla i Forshaga.

Fem ton vild lax och öring har fångats där och satts ut i älven igen norr om Edsforsen. Det är den högsta noteringen sedan 1940-talet.

Bara vild fisk

Sedan några år tillbaka är det bara vilda laxar och öringar som transporteras norrut från Forshaga, och nu avvecklas också avelsfisket på stationen enligt en ny strategi.

Det ska göra Klarälven till en ren vildlaxälv.

– Eftersom vi inte sätter ut smolt här längre kommer den nya strategin innebära att det inte kommer någon odlad fisk tillbaka hit. På några års sikt är det bara vild fisk som kommer upp hit, säger Marco Blixt.

Högsta noteringen av lax och öring i Forshaga – sedan 1949Gullspångsfisk tar över aveln från Klarälvsfisk
Till Forshaga kommer än så länge både odlad och vild fisk. De odlade sorteras ut och får inte följa med till Nordvärmland.
Till Forshaga kommer än så länge både odlad och vild fisk. De odlade sorteras ut och får inte följa med till Nordvärmland. Foto: Helena Karlsson

Artikeltaggar

FiskFiskeForshagaFortumKlarälvenMarco BlixtNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.